Psychicky nemocný Američan postřílel v Afghánistánu 16 civilistů

Kábul - Nejméně šestnáct civilistů postřílel dnes americký voják u základny v jihoafghánské provincii Kandahár. Dalších nejméně šest lidí zranil. S odvoláním na místní úřady o tom informoval server BBC. Střelec se vzápětí sám přihlásil vojenským úřadům a byl zadržen. Informace o zabitých ověřovali západní novináři přímo na místě činu. Afghánské ministerstvo obrany sdělilo, že zabito bylo 15 civilistů a zraněno devět. Motiv útoku zatím není známý, voják prý ale mohl mít psychické problémy. Očití svědci tvrdí, že útočníků bylo víc a vraždili pro zábavu. Prezident Hamíd Karzáí čin označil za popravu a vyzval Spojené státy k vysvětlení masakru. Bílý dům vyjádřil nad zprávami o události znepokojení a přislíbil, že bude záležitost monitorovat.

Podle vyšetřovatelů voják vyšel ze základny a vstoupil do tří domů, kde spustil palbu po jejich obyvatelích - mezi mrtvými jsou ženy, děti a také staří lidé. Motiv jeho počínání znám není, ale vyšetřování už bylo zahájeno, uvedl guvernér provincie Kandahár Turjalaj Vasa. Při vyšetřování spolupracují americké síly s afghánskými úřady, uvedl mluvčí NATO Justin Brockhoff. Podle BBC se voják nervově zhroutil. „Nemohu vysvětlit motiv takových brutálních činů, ale v žádném případě nešlo o součást povolených vojenských aktivit,“ zdůraznil zástupce velitele koaličních sil v zemi generál Adrian Bradshaw.

„Oni zabili dítě, kterému byly dva roky. Copak to byl člen Talibanu?!,“ zoufala si obyvatelka vesnice Gul Bašra. O zraněné pečují lékaři ISAF. Pachatele zadrželi jeho kolegové. „Po incidentu se vrátil na základnu a byl okamžitě vzat do vazby. Pokračuje vyšetřování, zaměřuje se na vysvětlení a okolnosti jeho činu,“ řekl Carsten Jacobson, mluvčí ISAF v Afghánistánu. Podle vesničanů je ale napadlo hned několik zjevně opilých amerických vojáků. Po vraždě údajně chtěli mrtvé spálit.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Představitel amerického ministerstva obrany prohlásil, že ministr Leon Panetta byl hluboce zarmoucen a pečlivě sleduje zprávy z Afghánistánu. Republikánští a demokratičtí senátoři označili událost za tragédii, ale podle nich by neměla vést ke změně americké politiky v zemi. „Rozumím rozčílení a bolesti,“ prohlásil republikánský senátor John McCain. „Ale zároveň vím, že bychom neměli zapomínat, že útoky na Spojené státy 11. září měly původ v Afghánistánu. Pokud by v Afghánistánu nastala situace, díky níž by mohl převzít moc Taliban, mohla by se z něj stát základna pro útoky na USA,“ upozornil McCain.

Podle agentury AP jsou z okresu Pandžvaj již hlášeny protesty místních obyvatel a velvyslanectví USA vybídlo své občany v Kandaháru k velké opatrnosti při cestách. Kandahár je kolébkou a v současnosti i jednou z hlavních bašt extremistického hnutí Taliban, jehož režim svrhla invaze koaličních sil v roce 2001.

Činost speciálních sil v Afghánistánu
Zdroj: ČT24

Taliban od té doby vede ozbrojený boj proti zahraničním i vládním silám. Občasné střelby, jejichž oběťmi, ač nechtěnými, se stávají afghánští civilisté, nenahrávají kladným vztahům mezi zahraničními jednotkami a místní vládou i obyvatelstvem. Dnešní incident může tyto vztahy ještě přiostřit. Situace je napjatá už několik týdnů v souvislosti se spálením výtisků koránu na americké základně v Bagrámu.