Ruské punkerky zůstávají za mřížemi

Moskva - Členky ruské punkové kapely Pussy Riot, zatčené za únorovou výtržnost v moskevském chrámu Krista Spasitele, kde zazpívaly „modlitbu“ proti Vladimiru Putinovi, zůstanou za mřížemi. Moskevský městský soud dnes odmítl stížnost jejich advokátů proti dřívějšímu uvalení vazby. Před budovou soudu demonstrovali přívrženci i odpůrci kapely, kteří se vzájemně uráželi; policie zatkla tři fanoušky a jednoho odpůrce punkerek. Zatčené dívky mezitím pokračují desátým dnem v hladovce.

Dvě zatčené členky, Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, mají ve vazbě setrvat přinejmenším do 24. dubna, než soud rozhodne o jejich případu. Hrozí jim až sedm let vězení. Mluvčí soudu Anna Usačevová vysvětlila rozhodnutí o setrvání ve vazbě tím, že obviněným hrozí trest přesahující dva roky odnětí svobody, a navíc „trestný čin byl spáchán skupinou osob, z nichž totožnost ostatních účastnic dosud nebyla zjištěna“. Prý hrozí, že by se obviněné po propuštění na kauci mohly pokusit o útěk před spravedlností.

Demonstrace za propuštění členek kapely Pussy Riot
Zdroj: ČT24

Dívky byly zadrženy koncem února po skandálním vystoupení v hlavním moskevském chrámu Krista Spasitele, kde šokovaným věřícím členky kapely před oltářem zapěly politický protestsong s názvem Bohorodičko, vyžeň Putina, než je ochranka z kostela vyvlekla.

„Když soud pouští na svobodu policistu podezřelého ze znásilnění občana, ale děvčata obviněná z žertovného přestupku drží za mřížemi, tak je to naprostá zvůle,“ prohlásil obhájce Nikolaj Polozov v narážce na případ z Kazaně, kde soud dříve propustil do domácího vězení jednoho z policistů, kteří údajně zbili a znásilnili lahví od šampaňského podezřelého z krádeže; muž posléze zraněním podlehl.

Podle advokáta je případ politický, protože se týká osobně Putina, a na ruskou justici si hodlá stěžovat u Evropského soudu pro lidská práva. Soudkyně v první instanci prý byla podjatá vůči Tolokonnikovové, která již dříve proti ní demonstrovala, když loni soudila organizátory výstavy Zakázané umění; tehdy v soudní síni vypustila šváby. Ani nepřihlédla k tomu, že se obviněná musí starat o malé dítě.

Proti věznění členek Pussy Riot protestuje opozice a na jejich podporu koluje po webu i petice. Podle mluvčího moskevského patriarchátu se dívky při „punkové modlitbě“ chovaly v chrámu „hůř než bolševici, kteří před znesvěcením kostelů aspoň vyvedli věřící ven“. S trestem vězení ale církev nesouhlasí, jakkoli důrazně čin odsuzuje. Volokolamský metropolita Illarion však dnes uvedl, že církev nebude žádat o zrušení vazby. 

Část ruské veřejnosti akci dívek obhajuje, jiná část ji naopak kritizuje. „Je to urážka náboženského cítění věřících. Ony vtrhly do posvátného prostoru pravoslavného chrámu a uspořádaly tam bakchanálii,“ říká hlava misijního centra při pravoslavné církvi Dmitrij Pachomov. „Zpívaly 41 vteřin v prázdném chrámu. To by sotva mohlo zvednout takovou vlnu emocí bez účasti státní moci,“ namítá účastnice protestu Maria.