Český dům bude jako mikro expo

Praha - Sportovní zážitek okořeněný koncerty, výstavami a další zábavou čeká fanoušky na letní olympiádě v Londýně. Koncept Českého domu, který bude otevřen ve čtvrti Islington v budově Business Design Centra, postaveného v polovině 17. století, se od těch minulých liší. Český olympijský výbor (ČOV) ho zcela zpřístupní fanouškům, kteří díky tomu mohou zažít oslavy se sportovci, projekce soutěží, hudbu a výstavy v hale vyzdobené futuristickým designem.

„Dříve byly České domy v podstatě pro veřejnost uzavřeny. Letos poprvé jsme se rozhodli jít jinou cestou. Chceme ho udělat jako mikro expo a představit Českou republiku jako celek,“ řekl dnes předseda ČOV Milan Jirásek. „Londýn je za rohem. A tahle příležitost je naprosto jedinečná, proto jsme si řekli, že uděláme pro fanoušky něco navíc,“ uvedl místopředseda ČOV Jiří Kejval.

Slavnostní otevření Českého domu, českého ostrova uprostřed Londýna, jak ho nazývají organizátoři, se uskuteční v pátek 27. července v den zahájení olympiády. Náklady na pronájem a provoz Českého domu dosáhnou 90 milionů korun. Češi by měli mít vstup zdarma. „Ale budeme to muset podle vývoje regulovat, protože není možno, aby se tam nahrnulo deset tisíc lidí najednou,“ řekl Jirásek. Kapacita bude 2 500 osob, k dispozici bude třeba 20 velkoplošných obrazovek, bary, internetový koutek, sportovní trenažéry, prodejna suvenýrů a oddechová zóna.

Hned první týden olympiády Český dům nabídne čtyři koncerty Monkey Business. „Každý z nich bude jiný. Tohle jsme si nemohli nechat ujít, překopali jsme kvůli tomu letní program,“ řekl frontman kapely Roman Holý. „Doufáme, že tam nebudou chodit jenom čeští fanoušci, třeba prorazíme i venku díky tomuhle koncertu,“ dodal zpěvák Matěj Ruppert.

Novou instalaci, jejíž podoba a forma zůstává zatím tajemstvím, představí výtvarník David Černý.

Dům navštíví i Usain Bolt

Na prezentaci a oslavy budou do domu chodit převážně úspěšní olympionici, ale objevit by se měl i fotbalisté Petr Čech a Tomáš Rosický, kteří na OH hrát nebudou, či nejrychlejší muž světa Jamajčan Usain Bolt.

Národní galerie otevře digitální obrazárnu a prezentovat se budou i česká věda, průmysl a vysoké školy. „Chceme pozvat i fanoušky dalších výprav a představit naši republiku jako moderní zemi, kterou stojí za to navštívit,“ řekl Kejval.

Stejně jako olympijské oblečení i architektonické řešení prostoru bude inspirováno slavným obrazem Dvoubarevná fuga malíře Františka Kupky. Futuristický design je včleněn do historické budovy a jednotlivé prvky mají působit dynamicky a sportovně. Prostor bude rozdělen „plující stuhou“ v národních barvách.

Několik měsíců před začátkem soutěží se v severočeské sklárně v Lindavě vyrábějí některé části pro interiér Českého domu. Obří plastika, lustr ze skleněných bublin, ale především rozlehlý křišťálový bar odkazují na českou sklářskou tradici a řemeslo. „Jedná se o 40 metrů čtverečných broušeného skla ve čtvercových panelech a nad tím jsou pendanty, které celý ten bar osvětlují,“ doplnil designér Peter Olah.

Vydáno pod