Švýcaři unesení Tálibánem jsou na svobodě

Islámábád - Švýcarský pár, který držel Tálibán, je na svobodě. Podle vojenských činitelů by měl být po leteckém přesunu na bezpečném místě. Švýcarská ambasáda zatím informaci nepotvrdila. K únosu došlo loni v červenci v pákistánské provincii Balúčistán. „Uprchli, to nám řekli. Přihlásili se na našem kontrolním stanovišti. Teď jsou vyslýcháni v Péšávaru,“ sdělil armádní mluvčí generál Athar Abbás. Tálibán se k útěku svých zajatců zatím nevyjádřil.

Se zachráněnými je v kontaktu velvyslanec této alpské země v Islámábádu, podle něhož oba jsou zřejmě vzhledem k okolnostem v poměrně dobrém zdravotním stavu. Zraněni nebyli.    

Švýcarská dvojice, 31letý Olivier David Och a 29letá Daniela Widmerová, byla unesena v jihozápadní provincii Balúčistán. Únosci z extremistického hnutí Tálibán je drželi na kmenovém území Severního Vazíristánu u hranic s Afghánistánem.
   
Podle zdrojů z pákistánské rozvědky se dvojice dnes ráno objevila na vojenském kontrolním stanovišti na hlavní silnici ve správním středisku Severního Vazíristánu Miranšáhu. Pak byli přepraveni vrtulníkem do Péšávaru. Do Švýcarska odcestují v co nejbližší době, uvedlo ve svém prohlášení švýcarské ministerstvo zahraničí. 
   
V Pákistánu jsou běžné únosy kvůli výkupnému. Čas od času padnou militantním islamistům do rukou i cizinci, většinou pracovníci humanitárních organizací. Obvykle za únosy stojí buď Tálibán, nebo odnož teroristické sítě al-Káida.

Vydáno pod