Belgie se na minutu ponořila do ticha, těla obětí byla převezena do vlasti

Brusel - Belgie v jedenáct hodin dopoledne na minutu oněměla. Symbolickým tichem si připomněla oběti tragédie autobusu, který vezl školáky z lyžařského výcviku ve Švýcarsku. Poté se v zemi rozezněly zvony. Úterní nehodu nepřežilo dvaadvacet žáků a šest dospělých. Na repatriaci jejich těl z letiště ve švýcarském Sionu belgická armáda poskytla letouny C-130 Hercules. Prvních osm z 24 zraněných obětí nehody se do Belgie vrátilo už ve čtvrtek pozdě večer, dalších 12 opustilo Švýcarsko dnes. Rodiče, kteří byli identifikovat těla svých dětí ve Švýcarsku, dopravil v noci domů armádní speciál. Oběti nehody si připomíná i Nizozemsko.

Belgie truchlí. V den státního smutku se v zemi na minutu zastavily vlaky a hromadná doprava. Utichly i školy a úřady. Na chvíli ztichlo i televizní a rozhlasové vysílání. „Myslím, že je potřeba dát rodinám a pozůstalým najevo soucit a naději,“ říká Belgičan Vincent Hugen. Na půl žerdi byly spuštěny vlajky na veřejných budovách také v Nizozemsku, odkud pochází šest z 22 dětských obětí úterní nehody.

Cor Wevers, obyvatel města Lommel:

„Nemám slova, kterými bych popsal, co cítím. Můžeme jen mlčet. Také mám dvě vnoučata. Když si představím, že třeba za deset let, až jim bude dvanáct a budou se vracet z lyžařského zájezdu…“

Začala repatriace těl obětí

Převoz ostatků začal podle informací policie kantonu Valais v 07:30 na letišti v Sionu. Při té příležitosti se konala smuteční ceremonie za přítomnosti představitelů kantonu a šéfa oblastní policie. Podle serveru sionského deníku Le Nouvelliste nesli bílé rakve s ostatky
dětí a hnědé s ostatky dospělých vždy čtyři policisté a nakládali je do dvou vojenských letounů. Na každé rakvi byla položena kytice. Kolem 08:15 už byly všechny rakve na palubách.

Repatriace obětí autobusové nehody
Zdroj: ČTK/AP/Belgian Defense Department

Zraněné děti kromě tří v kómatu už nejsou v ohrožení. Zatímco se většina z nich vydala zpátky do rodné země, vyšetřovatelé dál luští příčinu tragické nehody. Odhalit ji má rekonstrukce. Vrak navíc čeká další podrobná prohlídka. „Co se týče příčiny nehody, zatím nemáme žádnou preferovanou teorii. Prověřujeme je všechny. V potaz bereme i všechna svědectví,“ řekl francouzský policista Christian Varone.

Rodiče dětí z havarovaného autobusu na letišti v Belgii
Zdroj: ČTK/AP/Belgian Defense Department

Některé děti vypověděly, že řidič těsně před nárazem obsluhoval video, podle policie je to ale spekulace.

V Lommelu proběhne smuteční obřad - i s královskou rodinou

Příští středu se uskuteční za přítomnosti členů belgické i nizozemské královské rodiny v Lommelu smuteční obřad k uctění památky 17 tamních obětí. Oznámil to starosta města Peter Vanvelthoven. Zatím není znám podrobný program „veřejné“ ceremonie, která začne v půl jedenácté dopoledne a uskuteční se v sále pro 5 000 lidí.

Školy v obou městech, kam oběti chodily, se proměnily v pietní místa. Ploty kolem nich zdobí kresby, květiny, plyšové hračky či bílé balónky a svíčky. Mnozí z těch, kdo je přinášejí, mají slzy v očích. Spolužáci obětí havárie podle psychologů smrt svých kamarádů zatím zvládají dobře.

Vláda vlámské části Belgie dnes kritizovala belgická média za zveřejnění fotografií obětí úterní autobusové nehody ve Švýcarsku. Ohradila se proti tomu příslušná ministryně odpovědná za média Ingrid Lietenová. Z webových deníků obou škol, které děti navštěvovaly, byly jejich fotografie odstraněny. „Existují hranice, které by se neměly překračovat,“ řekla Lietenová rozhlasové stanici VRT.

V těle řidiče belgického autobusu nebyl zjištěn alkohol

Švýcarské úřady dnes zveřejnily první závěry pitvy řidiče. „Nebyla zjištěna přítomnost alkoholu v organismu… ani prvky ukazující na zdravotní obtíže,“ uvedl vyšetřovatel Olivier Elsig. Rovněž se podle něj neprokázalo, že by řidič nedodržel předepsanou rychlost. Vyšetřovatel zpochybnil i zprávu z belgických médií, že by řidič krátce před nehodou manipuloval s DVD přehrávačem. Odborníci se nyní zaměří na prozkoumání vraku autobusu. Chtějí zjistit, zda havarované vozidlo nemělo technické problémy. „Nyní zůstávají dvě hypotézy: technická příčina spojená s defektem na vozidle a lidská příčina v důsledku chyby nebo nepozornosti,“ uvedl Elsig. Další informace lze podle něj očekávat až za několik týdnů.