Moldavané se po letech dočkali nového prezidenta

Kišiněv - Moldavsko má po téměř třech letech opět prezidenta. Dnes se jím stal právník Nicolae Timofti. Kandidaturu Timoftiho v parlamentu předložila vládní prozápadní Aliance pro evropskou integraci. Komunistická opozice se dnešního hlasování zdržela.

Pro třiašedesátiletého Timoftiho, který se dosud v moldavské politice neangažoval, hlasovalo ve 101členném parlamentu 62 poslanců. K jeho zvolení byla nutná třípětinová většina, tedy 61 hlasů.

Aliance pro evropskou integraci má v parlamentu 59 hlasů a podařilo se jí získat podporu tříčlenné skupiny levicových poslanců, která se oddělila od parlamentní frakce opozičních komunistů. Komunisté doposud volbu prezidenta blokovali.

Patovou situaci v moldavském parlamentu měly vyřešit už trojí parlamentní volby. Žádné z nich ale alianci ani opozičním komunistům nepřinesly počet hlasů dostatečný k tomu, aby se podařilo hlavu státu zvolit.

Timofti je v zemi považován za zkušeného soudce, v justičních strukturách pracuje od 70. let. Byl členem moldavského nejvyššího soudu a předsedou soudcovské komory.