Atentátníci v Damašku zaútočili na armádní budovy

Damašek - Syrským Damaškem otřásly tři exploze. Atentátníci zaútočili na armádní budovy pomocí vozidel naložených výbušninami. První odpálili u sídla kriminální policie, další u budovy, kterou využívala výzvědná služba syrského letectva. Syrská televize tvrdí, že výbuchy mají na svědomí teroristé. Podle dostupných informací zemřelo 27 lidí. Dalších 140 osob bylo zraněno. Podle syrské státní televize jsou mezi oběťmi civilisté i příslušníci bezpečnostních sil.

Televize dnes ukázala z místa explozí několik záběrů, které ukazují spálená těla a zbytky ohořelých vraků automobilů. Jedno z těl v záběrech údajně patřilo jednomu z útočníků. Asadův režim označuje své odpůrce za zahraniční teroristy a ozbrojené gangy. Pumové útoky pokládá za důkaz svých slov. Opozice tvrdí, že ji k užívání zbraní přinutila armáda, která proti demonstracím zasahovala s využitím tanků či odstřelovačů. Od atentátů se ale distancuje.

Na přelomu roku byl Damašek cílem několika sebevražedných útoků, při nichž zemřely desítky lidí. K atentátům se tehdy přihlásila teroristická síť al-Káida. Dnešní útoky přispívají ke zhoršení bezpečnostní situace v Sýrii, kde už rok pokračují střety mezi protivládními demonstranty a armádou věrnou režimu prezidenta Bašára Asada. Podle odhadů OSN zemřelo při násilnostech v Sýrii přes 8 000 lidí. Většina z nich jsou civilisté.