Nizozemští katolíci kastrovali mladé homosexuály

Amsterdam - Katolická církev v Nizozemsku prý nechala v 50. letech vykastrovat několik nezletilých chlapců v rámci „léčby“ jejich homosexuálních sklonů. Napsal to dnes nizozemský list NRC Handelsblad, podle něhož je známo nejméně deset takových případů. List se odvolává na výpovědi obětí, lékařské zprávy, soukromé dopisy a právní dokumenty. Chirurgické zákroky byly údajně provedeny na církevních psychiatrických klinikách a zdůvodněny snahou „vyléčit děti z jejich nemoci“. Šlo o chlapce, kteří předtím byli v katolických školách a internátech sexuálně zneužíváni církevními představiteli.

Skandál kolem zneužívání dětí v církevních zařízeních nabyl v Nizozemsku obřích rozměrů loni v prosinci. Zdrcující zpráva nezávislé komise, která byla pověřena vyšetřením těchto případů, hovořila o „několika desítkách tisíc nezletilců“ sexuálně zneužívaných v katolických školách, seminářích a sirotčincích. Přestože už tehdy existovalo podezření na provádění kastrací jako „terapeutických opatření k léčení homosexuality“, nebyl tento aspekt do zprávy zahrnut. Příslušná komise zkoumala osudy více než 34 tisíc lidí, kteří byli vychováváni v zařízeních katolické církve. Podle nizozemského statistického úřadu se ke katolickému vyznání hlásí 29 procent z 16 milionů Nizozemců. Katolíci tak představují největší církev v zemi.

Vlna skandálů se sexuálním zneužíváním zasáhla v roce 2010 katolickou církev v řadě zemí. V Evropě dosud byly pokládány za nejpostiženější Irsko, Německo, Belgie, Rakousko a nejnověji Nizozemsko.

NRC Handelsblad ze 17. března
Zdroj: ČT24