V Sýrii prý kotví ruské válečné lodě

Damašek/Moskva - Na ruské základně v syrském přístavu Tartús prý zakotvily ruské válečné lodě. S odvoláním na opoziční zdroje to dnes uvedla televize Al-Arabíja, ruské ministerstvo obrany však tuto zprávu popřelo. Současně s tím přinesla katarská televize Al-Džazíra informaci, že velitelé syrských tajných a bezpečnostních služeb pracují systematicky na strategii, která má umožnit prezidentovi Bašáru Asadovi udržet se u moci a porazit opozici. Boje v Sýrii totiž i rok od vypuknutí nepokojů stále pokračují.

Vedle Al-Arabíji o přítomnosti ruských válečných lodí v Sýrii informoval také izraelský zpravodajský web DEBKAfile, když citoval údajně zprávy z vrchního velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu. Právě černomořská flotila měla v Tartasu zakotvit loď s protiteroristickou jednotkou a vojenský tanker. Jejich mise nebyla upřesněna.

„V Sýrii neplní misi žádná (ruská) válečná loď,“ odmítlo tyto informace ruské ministerstvo obrany. „Kotví tam už deset dnů jen ruský zásobovací tanker Iman, jehož úkolem je zajišťovat zásobování lodí černomořské a severní flotily, které chrání v Adenském zálivu námořní trasy proti útokům pirátů,“ upřesnilo ministerstvo s tím, že posádku tankeru Iman podle něj tvoří civilisté a jedna jednotka, která zajišťuje jejich bezpečnost.

Základna v syrském Tartúsu je jediná, kterou má Rusko k dispozici ve Středomoří.

Moskva zůstává spojencem Damašku, který se kvůli represím vůči oponentům dostal pod silný mezinárodní tlak. Režimu syrského prezidenta Bašára Asada dodává nadále zbraně a munici. V lednu se v médiích rozšířil skandál kolem nákladní lodi plující z Petrohradu s nákladem 60 tun zbraní a munice, která se kvůli nepřízni počasí nečekaně uchýlila do kyperského přístavu Limassol. Rozhodnutí orgánů Evropské unie o omezení zbrojních dodávek Sýrii pak obešlo tvrzením, že jeho cílem je Turecko. Po doplnění paliva a po dohodě s kyperskými úřady, že náklad nebude vyložen v Sýrii, bylo ruskému plavidlu umožněno odplout. Zamířilo prý ovšem do syrského Tartúsu. Podle náměstka ruského ministra obrany Anatolije Antonova jsou však ruské zbrojní dodávky do Sýrie v souladu s mezinárodním právem a budou pokračovat.

Asad chystá strategii, jak rozdrtit opozici

Televize Al-Džazíra také dnes přinesla informace o chystané strategii, která má Asadovi pomoct ukončit nepokoje v zemi. Z dokumentů, které má televize k dispozici, je patrné, že režim se snaží za každou cenu udržet kontrolu nad Damaškem a že zpravodajci udržují Asadovu morálku s pomocí lží a zamlčování. Existují jasně formulované příkazy, podle nichž je třeba demonstrantům zabránit vstoupit do hlavního města. Další část dokumentu obsahuje pokyny pro povzbuzení Asadových stoupenců v Halabu, což je po Damašku druhé nejvýznamnější město státu. 
   
Dokumenty poskytl Abdalmadžíd Barakát, který donedávna patřil k důvěryhodným pracovníkům režimu, ale nyní uprchl do Turecka. Účastnil se schůzek krizového řídícího centra v Damašku, při kterých podával informace posbírané z celé země. V jedné části dokumentace se hovoří například o výtce adresované ministrovi zahraničí kvůli zemím, které se snaží přemluvit syrské diplomaty k útěku.

Abdalmadžíd Barakát:

„Každý, kdo si to přečte, bude šokován a uvědomí si, že Sýrie je ve skutečné krizi: vraždění, zločinnost a potlačování protestů. Bezpečnostní velitelé ve svých zprávách nabízejí jenom malebné obrázky. Aby udrželi prezidentovu morálku, zamlčují podstatná fakta.“

Pozorovatelská mise LAS v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Muzaffar Salman

Vláda měla agenty zřejmě i mezi pozorovateli LAS
   
Dle Al-Džazíry se každý den v sedm večer koná v Damašku schůzka velitelů tajných a bezpečnostních služeb. Probírají události dne, plány a příkazy na příští den. Ráno se zápis dostane na Asadův stůl a prezident rozkazy podepisuje. Z dokumentace vyplývá, že vláda měla agenty mezi pozorovateli, které do Sýrie vyslala koncem loňského roku Liga arabských států. Dále jsou v ní místa demonstrací a počet účastníků. Podle údajů byly vůbec nejmasovější protesty v severosyrské provincii Idlib.

Syrská opozice považuje noční boje za nejhorší násilí, které postihlo hlavní město za rok nepokojů. Mazza je dobře střežená čtvrť, v níž sídlí několik ambasád a vládních bezpečnostních objektů, včetně velitelství letecké rozvědky. Kromě toho jsou tam i rezidence vysokých bezpečnostních činitelů. Bojovalo se podle opozičních zdrojů v domě jednoho armádního generála, kam se skupina mužů dostala s pomocí granátu. Boje pak trvaly asi dvě hodiny a skončily nad ránem.

Exploze v Damašku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Boje se tak za rok nepokojů dostaly poprvé do těsné blízkosti bezpečnostního centra v době, kdy vláda tvrdí, že má Damašek plně pod kontrolou, poznamenala Al-Džazíra.

Syřané si v neděli připomněli první výročí rozpoutání protivládních nepokojů, během nichž syrský režim začal svoje odpůrce fyzicky likvidovat. Víkend poznamenala série pumových atentátů, které si vyžádaly tři desítky mrtvých. K zodpovědnosti za tyto útoky se nikdo nepřihlásil. Navzájem se z nich ale obviňují režim a opozice. Při dalších nejrůznějších incidentech napříč Sýrií údajně umíraly až desítky lidí.

Do Sýrie dnes dorazila pětičlenná skupina vyslaná mezinárodním zmocněncem pro tuto zemi Kofim Annanem. Podle Annanova mluvčího chce delegace se zástupci ministerstva zahraničí jednat o návrzích, které v Damašku nechal Annan při své nedávné osobní návštěvě. V týmu jsou dle mluvčího politologové a vyjednávači. Jedním z návrhů je, aby Damašek přijal pozorovatelskou misi; o podrobnostech tohoto bodu má expertní skupina jednat především. O tom, zda se Annan do Damašku vydá znovu, rozhodne právě výsledek rokování delegace.

Podle odhadů OSN zemřelo od loňska při násilnostech v Sýrii přes 8 000 lidí, bilance syrské opozice je o tisíc mrtvých vyšší. Většina z nich jsou údajně civilisté.