Střelba v Toulouse: Čtyři mrtví, z toho tři děti

Toulouse - Neznámý střelec dnes před židovskou školou v Toulouse na jihozápadě Francie zabil tři děti a jejich profesora. Další 4 lidé jsou zraněni, mezi nimi i dvě děti. Nejméně jedna osoba je zraněna vážně. Na místě se podle médií pohyboval muž na černém skútru a v helmě, který stojí i za vraždami francouzských vojáků, jež se za podobných okolností udály v posledních dnech. Podle policejních zdrojů byla při střelbě použita stejná zbraň, pachatel jel i na stejném motocyklu. Dnešní střelbu u školy i smrt parašutistů bude vyšetřovat pařížské státní zastupitelství, které se zaměřuje na terorismus.

Útok se odehrál před židovskou školou Ozar Hatora, která se nachází v rezidenční čtvrti Bonnefoy, kolem osmé hodiny ráno krátce před začátkem vyučování. Podle státního zástupce Michela Valeta zemřeli třicetiletý učitel, jeho dvě děti ve věku tři a šest let a desetiletá dcera ředitele školy. Podle Valeta měl útočník u sebe pravděpodobně dvě zbraně, jedna z nich byla větší ráže. Na lidi před školou střílel z blízkosti. Těžce zraněným je sedmnáctiletý mladík.

„Víme jen, že střelec přijel, střílel a pak odjel,“ řekl v rozhlasovém rozhovoru otec dvou studentů školy. „Všude křičely děti. Před školou čekaly i jiné děti na autobus, který je měl odvézt do nedaleké židovské základní školy. A ty děti byly zasaženy,“ dodal.

Michel Valet, žalobce místní prokuratury:

„Ten muž sesedl před školou z mopedu a začal střílet na všechny, co byli poblíž. Děti a dospělé. Běželi se schovat do školy.“

Na místě střelby zasahovaly desítky policistů a také helikoptéra, která pátrala po uprchlém 
motocyklistovi. Policie také zahájila vyšetřování kvůli dvěma identickým výhružným dopisům, které dostaly dvě synagogy v Paříži. Policejní zdroje nedávají toto šetření do spojitosti s vraždami v Toulouse.

Během dne do města dorazil francouzský ministr vnitra Claude Guéant, který už nařídil zpřísnění bezpečnostních opatření v okolí všech židovských škol ve Francii. Pro cestu do Toulouse se rozhodl i prezident Nicolas Sarkozy. „Je to tragédie. Vůbec nechápu, jak by někdo mohl něco takového udělat,“ prohlásil. „Byl to ohavný, antisemitský, tmářský atentát toho nejhoršího druhu, protože se střílelo na děti,“ dodal Charles Bensemoun, otec jednoho z dětí, které byly v okamžiku střelby v budově školy.

Jde o barbarský čin, prohlásil Sarkozy

Sarkozy dnešní událost označil za „národní tragédii“ a nařídil, aby žáci všech francouzských škol v úterý uctili oběti minutou ticha. „Barbarství, surovost, krutost nemohou zvítězit. Nenávist nesmí zvítězit. Národ je mnohem silnější,“ řekl Sarkozy v emotivním projevu po svém příjezdu do Toulouse.

Do města dorazil i jeho levicový protikandidát François Hollande v blížící se prezidentské volbě. Podle francouzských médií se nicméně prezidentská kampaň de facto zastavila, ačkoli právě dnes oznámila francouzská ústavní rada jména lidí, kteří se utkají o Elysejský palác.

Největší útok na francouzské Židy za 30 let

Francouzská židovská komunita je s nejméně 500 000 členy největší v západní Evropě. V Toulouse žije asi 25 000 Židů. Ve Francii je asi 300 synagog a judaismus je čtvrtým náboženstvím v zemi po katolickém křesťanství, islámu a protestantismu. Francouzská média připomínají, že jde o první útok na Židy ve Francii od roku 1982, kdy v pařížské židovské čtvrti v Rue des Rosiers v roce 1982 bylo zastřeleno v restauraci šest lidí a 22 lidí bylo zraněno. Tento útok nebyl dodnes objasněn.

Francouzský vrchní rabín Gilles Bernheim řekl, že je vraždou hluboce otřesen. Stejně se vyjádřil i Izrael, který volá po okamžitém vyšetření incidentu. Sdružení evropských rabínů navíc ústy svého předsedy Pinchase Goldschmidta žádá, aby se zvýšila bezpečnost u všech židovských institucí po celé Evropě.

Útok v Toulouse odsoudily jako „hrozivý atentát“ Spojené státy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsoudil „hanebnou vraždu Židů, včetně malých dětí“. Vatikán vyjádřil nad střelbou „hluboké pobouření, zděšení a co nejdůraznější odsouzení“. K odsudku se připojili i vedoucí představitelé Evropské unie.

Za vraždami stojí tentýž muž, který zabil parašutisty

Podle policejních zdrojů byla při dnešní střelbě použita stejná zbraň ráže 11,43 milimetru jako při útocích v posledních osmi dnech na francouzské výsadkáře v nedalekém Montaubanu a rovněž v Toulouse. Neznámý pachatel na motocyklu ve čtvrtek vypálil na tři parašutisty ve městě Montauban na jihozápadě Francie a dva z nich zabil, třetí je těžce zraněn. V neděli podobně zabil v Toulouse na jihu země jistý útočník parašutistu ze základny Franzacal. Oběti patřily k různým plukům, které vysílaly vojáky do Afghánistánu. Mezi oběma případy je proto možné hledat souvislost, protože i v případě parašutistů útočil střelec na motocyklu, podobný dnešnímu útočníkovi v Toulouse.

Tři z výsadkářů byli arabského původu a jeden z karibské oblasti. Podle médií proto mohou mít vraždy francouzských vojáků i dnešní útok před židovskou školou rasový podtext. To vláda připustila, ale nepředpokládá to. „Motivy mohou být velmi různé, od individuálního přístupu po něco skupinového a připraveného,“ řekl ministr obrany Gérard Longuet hned po čtvrtečním vražedném útoku.

Že se jednalo o stejného pachatele, potvrdil dnes večer Nicolas Sarkozy. Kromě shodné zbraně se vrah také pohyboval na stejném skútru. Ten byl ukraden v Toulouse před více než týdnem, tedy před prvním útokem na francouzské vojáky. Jde údajně o typ T-MAX značky Yamaha. Pachatel také použil stejnou zbraň. „Víme, že to je stejná osoba a stejná zbraň, která zabila vojáky, děti i učitele,“ prohlásil večer Sarkozy.

Střelba na veřejnosti v posledních letech:

27. července 2007 - V obci Jabukovac na východě Srbska střílel po náhodných kolemjdoucích osmatřicetiletý muž. Než jej zadržela policie, zabil devět lidí a dva zranil.
   
7. listopadu 2007 - Osmnáctiletý student zastřelil na střední škole v jihofinské Tuusule osm lidí a poté sebe.
   
29. května 2008 - Pětačtyřicetiletý muž zastřelil u bosenského města Tuzla šest lidí a jednu osobu vážně zranil. Podle policie byl útočníkem bývalý bosenský voják.
   
23. září 2008 - Ozbrojený student na střední škole ve finském městě Kauhajoki zastřelil deset spolužáků, několik dalších těžce zranil a nakonec obrátil zbraň proti sobě.
   
11. března 2009 - Řádění sedmnáctiletého střelce na střední škole v západoněmeckém Winnendenu si vyžádalo 16 mrtvých. Pachatel při přestřelce s policií spáchal sebevraždu. 
   
31. prosince 2009 - Celkem pět lidí zastřelil kosovský Albánec ve městě Espoo u Helsinek. Čtyři osoby zabil v nákupním středisku, pátou oběť, svou bývalou přítelkyni, zastřelil v nedalekém bytě. Muž nakonec spáchal sebevraždu.
   
2. června 2010 - Na několika místech v hrabství Cumbria v severozápadní Anglii zabil ozbrojený muž 12 lidí, včetně svého bratra. Útočník, jímž byl dvaapadesátiletý taxikář, nakonec spáchal sebevraždu.
   
30. srpna 2010 - V bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves zastřelil osmačtyřicetiletý muž sedm lidí, dalších patnáct zranil, a pak spáchal sebevraždu. Šest obětí patřilo k jedné rodině. Spekulovalo se, že důvodem mužova činu byly sousedské spory.
   
9. dubna 2011 - Šest lidí zahynulo a dalších 16 utrpělo zranění při střelbě v nákupním středisku v nizozemském městě Alphen aan de Rijn. Mezi mrtvými byl i střelec, který spáchal sebevraždu.
   
22. července 2011 - Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik postřílel na ostrově Utöya 68 lidí, jeden vážně zraněný člověk zemřel týden nato v nemocnici. Ještě předtím Breivik spáchal pumový útok na vládní budovy v centru Osla, který si vyžádal osm mrtvých.
   
13. prosince 2011 - Pět lidí zabil a na 125 zranil ve východobelgickém Lutychu zběsilý střelec Nordine Amrani (33). Nejprve zabil hospodyni svých sousedů a pak v poledne v centru města na rušné třídě házel po lidech granáty a pálil ze samopalu. Poté spáchal sebevraždu.
   
19. března 2012 - Neznámý střelec před židovskou školou v Toulouse na jihozápadě Francie zabil nejméně čtyři lidi, včetně tří dětí. Několik dalších lidí útočník zranil.