Kapitán Schettino prozradí, proč utekl z lodi

Řím – Nechvalně proslulý kapitán Francesco Schettino oznámil záměr napsat knihu o havárii italské výletní lodi Costa Concordia. Schettino v ní podle neapolského deníku Il Mattino chce popsat události, které ke ztroskotání lodi vedly. Sám je přitom v probíhajícím vyšetřování jedním z hlavních podezřelých; klade se mu za vinu, že právě on riskantním manévrem poblíž toskánského ostrova Giglio nehodu způsobil.

Nakladatele pro svůj literární debut našel Schettino ve Spojených státech. Vedle popisu havárie se v knize prý hodlá zmínit i o svém vztahu k mladé Moldavance, která ho v médiích po havárii horlivě bránila. Nevyhne se pravděpodobně ani zdůvodnění, proč porušil svou povinnost a palubu potápějící se lodi neopustil až jako poslední.

K havárii výletní lodě Costa Concordia došlo 13. ledna. Zemřelo při ní 32 lidí. V okamžiku nárazu lodě na skalisko u toskánského ostrova Giglio 13. ledna bylo na palubě 4 229 pasažérů, z toho 3 200 turistů ze 60 zemí a tisícovka členů posádky. Havárii podle vyšetřovatelů zavinil riskantní manévr vedení posádky. Několik skupin cestujících z Itálie, Francie a Spojených států podalo žalobu na italskou společnost Costa Crociere.

Vydáno pod