V Moskvě se vzpomínalo na Havla

Moskva - Stovky Rusů přišly dnes večer do Moskevského divadla mladého diváka v centru ruské metropole vzdát poctu zesnulému českému prezidentovi Václavu Havlovi. Zřejmě nejvýraznější ohlas měl na vzpomínkovém večeru poslední Havlův text, který ex-prezident publikoval krátce před smrtí shodou okolností právě v ruském deníku Novaja gazeta. V něm vyzval ke sjednocení ruské opozice a kritizoval poměry putinského Ruska.

Během vzpomínkového večera se na plátně střídaly fotografie a filmy o Havlově životě, od záběrů z dětství až po pražský summit NATO v roce 2002, prokládané hudbou, zpěvem a četbou úryvků z Havlových děl. Setkání se zúčastnil i český velvyslanec v Moskvě Petr Kolář. „My opravdu nic neorganizovali, ta akce vznikla spontánně, zevnitř Ruska, ze strany našich přátel a občanské společnosti,“ informoval.

Samo divadlo vysvětlilo vzpomínkový večer tím, že v minulosti uspořádalo podobné akce na počest sovětského obránce lidských práv Andreje Sacharova a disidentského básníka Josifa Brodského a nyní tak činí i na počest další morální autority, jejíž odkaz mravné politiky zůstává živý i v Rusku. Prý je jen škoda, že se nepovedlo naplnit původní záměr uspořádat vzpomínkový večer podle pravoslavné tradice ve 40. den od Havlova úmrtí.

Nenechte se zmást, měli jsme Havla rádi, vzkazuje disidentka Praze

Veteránka sovětského a posléze ruského disentu Ljudmila Alexejevová ujistila Čechy, aby se nenechali zmást chováním ruských hodnostářů, kteří přešli Havlovo úmrtí místo slov soustrasti mlčením. Rusové podle ní měli Havla rádi, a to tím spíše, že dokázal, že „mravní politika může být nejen sympatická, ale i úspěšná“. O ruské „poptávce po novém hrdinovi“ Havlova typu hovořila ze scény také vydavatelka Irina Prochorovová, sestra miliardáře Michaila Prochorova, který skončil třetí v nedávných prezidentských volbách.

Vzpomínkový večer se v závěru přeměnil až v politickou demonstraci, kdy sál aplaudoval Havlovým slovům, napsaným krátce před smrtí pro opoziční list Novaja gazeta, že „ruská společnost svádí boj s nejtvrdší známou formou postkomunismu, s touto zvláštní kombinací starých stereotypů s novým podnikatelsko-mafiánským prostředím“.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)