USA se obávají, že se konfliktu Izrael versus Írán nevyhnou

New York - Spojené státy provedly tento měsíc tajnou simulaci izraelského útoku na Írán. Scénář také řešil možné následky konfliktu. Simulace vzbudila obavy, že se do incidentu Spojené státy budou muset zapojit a že útok by vyústil v širší regionální válku, ve které by mohly zemřít stovky Američanů. Píše o tom deník The New York Times.

Simulace nazvaná Vnitřní pohled trvala dva týdny a odehrávala se podle scénáře, v němž se Spojené státy ocitnou v konfliktu po zásahu jejich válečné lodě v Perském zálivu íránskými raketami po izraelském náletu na Írán. Američané odpověděli útokem svých raket na íránská jaderná zařízení.

Simulace posílila obavy, že izraelský útok na íránská jaderná zařízení a následný protiútok Teheránu by měl nepředvídatelné a nekontrolovatelné následky. Američtí činitelé uvedli, že simulace nebyla nácvikem vojenské operace Spojených států. Podle závěrů je ale zavlečení USA do konfliktu nevyhnutelné. 

Mnoho odborníků se nicméně domnívá, že Teherán by k případné eskalaci konfliktu přistupoval pečlivě, aby nedal Spojeným státům důvod pro nasazení jejich mnohem silnější armády. 

Někteří vojenští odborníci soudí, že Teherán si v žádném případě nepřeje válku na svém území. Tvrdí také, že tamní režim by si nedovolil přímo zaútočit na americké vojenské cíle, ať už válečné lodě v Perském zálivu, či americké základny v regionu. Jedním dechem ale dodávají, že je nemožné odhadnout, jak uvažuje íránské vedení, ani předvídat, jak se státy a jejich vedoucí činitelé budou chovat ve skutečném konfliktu.