RB OSN podpořila Annanovu misi v Sýrii

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes v prohlášení podpořila mírovou misi Kofiho Annana v Sýrii. K většinovému názoru se připojily i Rusko a Čína, které předtím odmítly dvě rezoluce. Dnešní dokument má jen formu prohlášení, které má nižší závaznost než rezoluce.

Syrská armáda ráno začala ostřelovat z tanků a děl dvě velká předměstí Damašku. Podle představitelů místní opozice se jedná o reakci na zdejší nové útoky ozbrojených vzbouřenců proti vládním silám. Ve městě Homs vojáci druhým dnem útočí na čtvrť Chaldíja, do níž se uchýlilo mnoho obyvatel zničené čtvrti Bábá Amr.

Střelba z těžkých zbraní jednotek syrského prezidenta Bašára Asada se zaměřila na čtvrtě Harasta a Irbin na východě metropole. Nad oblastí je slyšet vojenské vrtulníky, uvedli představitelé opozice. O případných obětech nehovořili.

Homská Chaldíja se ocitla pod palbou děl a raket. Při úterních bojích tam přišlo o život 14 civilistů. Opozice se bojí, že tuto část města postihne podobný osud jako Bábá Amr. Do ní se začátkem roku uchýlili opoziční bojovníci a armáda proti nim 1. března zahájila ofenzívu. Čtvrť dobyla po měsíci bojů, po nichž je tato část města skoro zničená. To vedlo k exodu
civilistů, z nichž mnozí zamířili právě do Chaldíje. „V každém tamním domě teď bydlí až čtyři rodiny, lidé se uchýlili také do mešit a rozestavěných domů,“ sdělil opoziční zdroj.

Sýrie - nepokoje v Homsu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vojsko má nyní pod kontrolu asi 70 procent Homsu, který je po Damašku a Halabu třetím nejdůležitějším městem státu. Chaldíja patří k těm částem, které jsou v rukou rebelů a opozice ji označuje za poslední homskou frontu.

Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan
Zdroj: ČT24/http://iamaghanaian.com

Rada bezpečnosti OSN dnes v prohlášení podpořila Annanovu misi v Sýrii. „Text rady odráží realitu v Sýrii a podporuje Annanovy cíle. Plně ho podporujeme,“ prohlásil dnes ruský ministr zahraničí Lavrov, jehož země je dlouholetým spojencem Damašku.

Annana pověřily zklidněním syrské krize OSN a Liga arabských států. V Damašku už v březnu Annan jednou osobně jednal a dle Lavrova se tam znovu chystá. Nyní tam o detailech Annanova návrhu jedná pět jeho spolupracovníků.

Annan chce dohodnout příměří, které umožní otevření cest pro humanitární pomoc a zahájení rozhovorů mezi vládou a opozicí. Pro tu je ale jednání s Damaškem nepřijatelné. Také syrský prezident Bašár Asad řekl Annanovi, že nelze vyjednávat, dokud v zemi působí teroristé. Boj v syrských městech vydává Damašek za obranu civilistů před teroristickými gangy.

Slovensko 29. března dočasně uzavře ambasádu v Sýrii kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci. Slovákům bude k dispozici konzulát v Bejrútu. ČR nechystá uzavření svého velvyslanectví, naopak zvažuje, že by nabídlo služby státům EU, které ambasády zavřely. Mohli by to projednat ministři EU.

Čeští dárci mohou přispět na pomoc Sýrii zasláním příspěvku na účet Charity ČR, číslo účtu: 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 182.

Zasíláním DMS zprávy ve tvaru CHARITACR na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, z níž Charita ČR obdrží 27 Kč.

Vydáno pod