Pes na diabetes

Ottawa – Psi mohou pomáhat nejen záchranářům nebo nevidomým, ale už i diabetikům. Speciálně vycvičené čtyřměsíční štěně labradora, které slyší na jméno Keeva, je k ruce sedmiletému Kanaďanovi Taeghanovi Riceovi, který má diabetes 1. typu. Pes je vycvičený, aby rozpoznal zvýšenou nebo sníženou hladinu cukru v krvi. Jeho úkolem je na tyto výkyvy upozornit chlapcovi rodiče. Jako detektor funguje jeho čich.

Pes byl vycvičen ve Virginii a Taeghanovy rodiče přišel na 19 tisíc dolarů. „Ušetří nás to spousty stresu a starostí v našem životě. Budili jsme se třikrát nebo čtyřikrát za noc, jen abychom zkontrolovali jeho hladinu cukru v krvi,“ nemůže si nejlepšího přítele člověka vynachválit Taeghanova matka Pam Riceová.

„Když si vezmete lžičku cukru a dáte ji do prostoru o velikosti olympijského bazénu s lidmi, s chlórem a vším ostatním, pes ji i tak stále ucítí,“ vysvětluje cvičitel psa James Faulkner. Je to podle něj zhruba stejné, jako když člověk pozná, že má lžičku cukru v čaji. V momentě, kdy bude hladina cukru v krvi nízká, pes donese chlapci z ledničky šťávu a v případě krajní nouze by měl pomocí speciálního telefonu dokázat vytočit i číslo záchranné služby.

Pes pomáhá chlapci s cukrovkou (zdroj: ČT24)