Rada bezpečnosti odsoudila převrat v Mali

Bamako - Rada bezpečnosti OSN odsoudila převrat v západoafrickém státě Mali. Zemřel při něm jeden člověk a další čtyři desítky lidí se zranily. Ozbrojení vojáci včera obsadili prezidentský palác v Bamaku a zatkli několik ministrů. Ve státní televizi oznámili rozpuštění institucí a zastavení platnosti ústavy. Prezident Amadou Toumani Touré je podle nich v pořádku, stejně jako členové svržené vlády. OSN je vyzvala, aby zajistili ochranu a bezpečnost prezidenta a vrátili se zpět do kasáren. Africká unie posléze pozastavila členství Mali, a to až do obnovení ústavního pořádku v zemi.

Vzbouřenci, kteří svrhli vládu prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého, uzavřeli hranice, rozpustili státní instituce, pozastavili platnost ústavy a vyhlásili zákaz nočního vycházení. „Zatím vám neřeknu, kde se Touré nachází. Daří se mu ale dobře, je v bezpečí. Také členové svržené vlády jsou v pořádku. Fyzicky nikomu z nich neublížíme. Ujišťuji vás ale, že stanou před kompetentními justičními orgány před zraky malijského lidu,“ řekl šéf pučistů, kapitán Amadou Sanogo.

Převrat v Mali mezitím odsoudila Rada bezpečnosti OSN. Britský vyslanec při OSN Mark Lyall Grant prohlásil: „Členové rady důrazně odsuzují násilné převzetí moci od demokraticky zvolené vlády v Mali ozbrojenými malijskými silami. Vyzývají k okamžitému obnovení ústavy a demokraticky zvolené vlády. Rovněž vyzývají k zachování volebního procesu, jak byl dříve naplánován a naléhají na všechny strany, aby se zdržely násilí.“ 

Obnovení ústavního pořádku žádají také Spojené státy, které hodlají přehodnotit svoji každoroční pomoc této zemi dosahující 137 milionů dolarů. Pomoc Mali už pozastavila Světová banka a Africká rozvojová banka. Francie oznámila pozastavení spolupráce a Německo žádá pučisty, aby se zřekli násilí.