Argentinská vojenská junta spoléhala v boji o Falklandy na USA

Buenos Aires - Argentina odtajnila zprávu tamější generality o chybách ve válce o Falklandy. Vojenská junta, která konflikt s Británií v roce 1982 rozpoutala, očekávala podporu Spojených států. Washington se ale přidal na stranu Londýna, který se ostrovů odmítl vzdát. Poslední argentinský diktátor nařídil, aby byla velmi kritická analýza padesát let v tajnosti. Prezidentka Fernándezová teď tuto lhůtu zkrátila - údajně jako důkaz toho, že její země je na straně míru. Utajeno tak je už jen jméno argentinského tajného agenta, který je nadále činný, a také jednoho obyvatele Falklandských ostrovů, který s argentinskými silami spolupracoval.

Junta lehkomyslně očekávala, že bude mít podporu USA a že Británie se ostrovů snadno vzdá. Washington se ale přidal na stranu Londýna a tehdejší britská premiérka Margaret
Thatcherová poslala armádu, aby Falklandy dobyla nazpět.

Argentinští vojáci nebyli na tamní podnebí zvyklí, neměli ani dostatek jídla
   
Zpráva potvrzuje, že argentinští vojáci, zvyklí na tropické podnebí, byli posláni do zimních podmínek bez řádného oblečení, dostatku potravin a zbraní. Důstojníci navíc považovali mužstvo za potravu pro děla a hnali ho do bojů bez řádné průpravy.

Válka o Falklandy (Malvíny)
Zdroj: ČT24

Argentinci ovšem narazili na výborně vyzbrojeného protivníka. Argentinské vojenské vedení přitom podléhalo iluzi, že žádné těžké boje nenastanou a obsazení Falkland vyústí v diplomatická jednání.

Argentina obsadila ostrovy 2. dubna 1982 a o 74 dnů později její výsadek rozdrtila britská armáda. Zahynulo více než 900 lidí. Vojenská porážka vedla rychle i k pádu junty a návratu demokracie v Argentině.