Rakouští sudetští Němci varují před nákupy pozemků v Česku

Linec - Krajanská organizace sudetských Němců v Horních Rakousech varuje Rakušany před nákupy takové zemědělské půdy v České republice, která dříve patřila sudetským Němcům. Nákup půdy vyvlastněné na základě takzvaných Benešových dekretů by se prý totiž mohl ukázat jako „podmíněné nabytí“ majetku, řekl podle regionálního listu Oberösterreichische Nachrichten mluvčí hornorakouských sudetských Němců Peter Ludwig.

Nákup zemědělské půdy soukromým osobám ze zahraničí umožňuje Česká republika od května loňského roku. Nemovitosti určené k bydlení pak mohou cizinci nakupovat už od roku 2009. Ludwig však upozorňuje na momentálně nepravděpodobné, v zásadě prý ale možné, zrušení Benešových dekretů. „Politická situace se může kdykoli změnit,“ tvrdí Ludwig. V takovém případě by podle něj nastalo „spravedlivé majetkové vyrovnání“, které požadují rakouští sudetští Němci. 

Jinak to vidí podnikatel Lukas Dorn-Fussenegger, jenž u Lipenské přehrady nakoupil 160 hektarů pozemků, které však předmětem vyvlastnění nebyly. Nyní u Lipna nabízí 24 nových bytů majetným Rakušanům. Dorn-Fussenegger poukazuje na to, že osoby, které koupily nemovitosti, chrání mezinárodní dohoda o ochraně investic. Dorn-Fussenegger rovněž žádá sudetské Němce, mezi jejichž potomky sám patří, aby za minulostí udělali tlustou čáru.