Sotheby's chce nabídnout Warholova Elvise-kovboje za 50 milionů dolarů

New York – Londýnská aukční síň Sotheby's by mohla vydražit obraz Elvise Presleyho od Andyho Warhola až za 50 milionů dolarů. Právě na takovou sumu si cení stylizovaný portrét slavného zpěváka v kovbojském oblečení. Legenda rock'n'rollu byla podobně jako třeba Marilyn Monroe jednou z oblíbených osobností, které Warhol ve svých dílech zobrazoval. Obraz s Elvisem nabídne aukční síň všem zájemcům už v květnu.

Warholův výjev Elvise v typickém postoji nesmiřitelného střelce s vytaseným koltem má i jednu zvláštnost. Říká se mu Dvojitý Elvis, protože vedle postavy slavného zpěváka vystupuje z plátna také jeho stín. „Sérii Elvisových obrazů Andy vytvořil v roce 1962. Byl jím posedlý, podobně jako byl posedlý dalšími hvězdami,“ uvedl zástupce Sotheby's Tobiáš Meyer.

Na světě existuje jen 22 Warholových obrazů věnovaných Elvisi Presleymu. Podobný, na kterém je zpěvák v typicky warholovském formátu zobrazený osmkrát, se před čtyřmi lety prodal za 100 milionů dolarů. „Jsou velmi vzácné. Muzea i soukromí sběratelé si těchto obrazů velmi cení a je opravdu těžké nějaký získat. Proto je celý svět na nohou z toho, že jeden máme,“ dodal Meyer.

Sotheby's má pro fanoušky moderního umění i další zajímavé kousky. Kromě Warholova Elvise do dražby půjde například Spící dívka od Roye Lichtensteina. Aukční dům očekává, že ji prodá za víc než 30 milionů dolarů.

Sotheby's nabízí další exkluzivní dílo (zdroj: ČT24)