Kříže na radnici? Téma, které rozděluje americkou společnost

Washington - Spojené státy patří k zemím, jejichž politiku silně ovlivňuje náboženství. Projevuje se to i v klání o republikánskou nominaci. Náboženství ale v Americe zdaleka není přítomné jen v politice, nýbrž ve všech sférách společnosti. S tím souvisí i neustále spory o jeho roli v americké společnosti.

Basketbalista Jeremy Lin seděl tři roky na střídačce a spal u bratra na gauči. Najednou ale začal lámat rekordy NBA a po celé Americe se rozpoutala mánie. Sám své úspěchy připisoval Bohu. „Je to Boží zázrak,“ konstatoval Lin. Podobný případ představuje i Tim Tebow, hráč amerického fotbalu, který svému týmu kolikrát těsně na závěr zápasu zajistil výhru. Jeho modlitba po úspěšné hře se stala hitem po celé zemi. 

Američané věří v Boží zásah

Čtyřicet tři procent lidí v jednom průzkumu věřilo, že za jeho výkony je Boží zásah. „Chci být příkladem pro děti, aby jim rodiče mohli říct: pojďme to zkusit udělat správně,“ řekl Tebow.
Fanouškům v přenosech posílal odkazy na verše v Bibli. Po jednom z přenosů internetové vyhledávače zaznamenaly 93 milionů kliknutí na daný biblický citát. Tim Tebow i jemu podobní se stávají apoštoly víry v Americe.

Náboženské symboly podle mnohých na radnici nepatří

Na kopci na jihu Kalifornie stojí kříž už skoro sto let. Téměř čtvrtstoletí je tu ale i památník amerických vojáků. Podle kritiků kříže je náboženský symbol na takovém místě popřením ústavou dané odluky státu a církve - jako třeba Desatero vyvěšené na radnici v jenom městečku v Severní Karolíně. Jedná se o dilema, které rozděluje Ameriku. „Je to velmi kontroverzní problematika, která výrazně rozděluje společnost. Spousta lidí si myslí, že právě oni mají pravdu. A já nevěřím, že se to někdy změní,“ podotkl politolog Darry Sragow.

O víře mluví Američané rádi a často. Dokonce i prezident Barack Obama prohlásil, že „často pokleká“. Když ale chtěl po katolických církvích a organizacích platit antikoncepci zaměstnankyním, spustil další kulturní bitvu. V listopadu bude evangelík Obama soupeřit buď s katolíkem Rickem Santorumem, nebo mormonem Mittem Romneym.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)