Tisíce opozičních aktivistů volaly po svobodném Bělorusku

Minsk - V Minsku demonstrovaly zhruba tři tisícovky odpůrců autoritářského režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Nevládní a opoziční aktivisté uspořádali protestní pochod při příležitosti Dne svobody, jímž si připomínají výročí krátké existence nezávislého běloruského státu v roce 1918.

Dav se vydal na průvod běloruskou metropolí po povolené trase. Demonstranti mávali bílo-červeno-bílými vlajkami a vlajkami Evropské unie a s pomocí tlampačů žádali propuštění politických vězňů.

Na rozdíl od nezávislých zdrojů policie odhaduje počet účastníků dnešního protestu na zhruba 700 lidí. Během akce nebyl nikdo zatčen. Naposledy vyšly do ulic tisícovky Bělorusů po zfalšovaných prezidentských volbách v prosinci 2010. Stovky lidí byly tehdy pozatýkány a několik opozičních předáků bylo uvězněno.

„Lukašenkův režim má jen jednu zbraň: strach,“ řekl na závěr dnešní manifestace bývalý kandidát na běloruského prezidenta Vital Rymaševski a vyzval k bojkotu příštích voleb. „Chceme, aby bylo Bělorusko svobodné a aby mu nevládly klany,“ prohlásil další někdejší prezidentský kandidát Aljaksandar Milinkevič.

Pořadatelé demonstrace byli s dnešní akcí spokojeni, protože prý dává naději na demokratickou budoucnost Běloruska. Jeden z organizátorů Vladimir Kolos však také kritizoval, že běloruská společnost je příliš apatická.

Vydáno pod