Zástupci padesáti tří zemí řeší v Soulu otázku jaderné bezpečnosti

Soul - V jihokorejské metropoli Soulu byl oficiálně zahájen summit OSN o jaderné bezpečnosti. Nejvyšší představitelé více než 50 zemí světa, včetně USA, Číny a Ruska, se scházejí v době, kdy v regionu panuje značné napětí kvůli plánovanému vypuštění severokorejské rakety se satelitem, které je podle západních zemí jen zástěrkou pro test rakety dlouhého doletu. Severní Korea, ale i Írán na summitu chybí. Setkání zahájila pracovní večeře delegátů, jíž předsedá jihokorejský prezident I Mjong-bak.

Ve svém prohlášení organizátoři vyzdvihli „pokrok, jehož bylo dosaženo od prvního summitu konaného v roce 2010 ve Washingtonu“. „Z různých částí světa bylo odvezeno množství nukleárního materiálu. Jednalo se o potenciálně smrtící materiál, který je v současné době zabezpečen a nemůže být zneužit proti městu, jako je kupříkladu Soul,“ píše se mimo jiné v dokumentu.

Obama vyzval Čínu, aby zatlačila na severokorejský režim

Americký prezident Barack Obama se na okraj summitu již setkal s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem i čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Čínského vůdce vyzval, aby Peking ve větší míře uplatnil svůj vliv na KLDR a aby zvážil, zda Čína nemůže udělat ještě víc, aby chování Pchjongjangu změnila. Chu Obamovi řekl, že jeho země bere severokorejskou otázku velmi vážně a dává Severní Koreji najevo své znepokojení. Oba vůdci se prý shodli, že budou úzce spolupracovat v reakci na jakoukoli potenciální provokaci ze strany KLDR.

Barack Obama a Dmitrij Medvěděv
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Pchjongjang tvrdí, že raketa bude vypuštěna s mírovými účely a jejím jediným cílem bude vynést na oběžnou dráhu družici. Událost má podle Severní Koreje připomenout 100. narozeniny zesnulého vůdce KLDR Kim Ir-sena. USA a jejich spojenci jsou však přesvědčeni, že jde o pouhou záminku pro test rakety dlouhého doletu a že to bude znamenat porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2009.

Trasa střely vede přes vzdušný prostor šesti zemí. Jižní Korea hrozí, že ji sestřelí. Protestuje ale i Austrálie. „Severní Korea se musí vzdát tohoto plánovaného testu a podřídit se rezolucím OSN,“ konstatovala australská premiérka Julia Gillardová.

Obama ve svém projevu na univerzitě v Soulu krátce před začátkem summitu rovněž hovořil o dalším celosvětovém odzbrojování a prohlásil, že USA mají stále více jaderných zbraní, než jejich obrana vyžaduje, a mohou tak dál omezovat jejich počty při zachování jejich odstrašujícího potenciálu. Obama řekl, že s budoucím ruským prezidentem Vladimirem Putinem se chce o otázce jaderných zbraní bavit na květnové schůzce.

Summit OSN o jaderné bezpečnosti
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

První summit OSN o jaderné bezpečnosti se uskutečnil v roce 2010 ve Washingtonu a jeho hlavním tématem bylo zamezit, aby se vysoce obohacené plutonium a uran dostaly do rukou teroristů. Několik zemí, mezi nimi třeba Kazachstán, Mexiko či Ukrajina, od té doby svůj nukleární materiál zabezpečily. Příští summit se uskuteční v roce 2014 v Nizozemsku.