Izrael vypověděl spolupráci s Radou OSN pro lidská práva

Jeruzalém - Izrael dnes vypověděl spolupráci s Radou OSN pro lidská práva (HRC) v Ženevě. Jde o reakci na její rozhodnutí nechat prověřit důsledky osadnické politiky Izraele na západním břehu Jordánu. Izrael dále nevpustí do země členy skupiny, kterou chce rada vyslat na západní břeh Jordánu, aby prověřila budování osad. Ke vstupu na západní břeh Jordánu z Evropy se používá především izraelské mezinárodní letiště u Tel Avivu. Izraelský zástupce u HRC dostal také pokyn přerušit kontakty okamžitě a nebrat ani telefony vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové.

Izrael není členem rady, ale má právo se k tématům vyjádřit. Nemůže však hlasovat ani předkládat rezoluce.

Rada ve čtvrtek schválila rezoluci, jejíž text navrhl Pákistán. Židovské osady jsou podle něj překážkou pro dosažení izraelsko-palestinského vyrovnání v podobě vzniku nezávislého palestinského státu. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman o víkendu kvůli tomu radu kritizoval a označil ji za „pokryteckou organizaci, která nemá s lidskými právy nic společného“. „Je zjevně stranická a chybí jí objektivita, nemáme důvod s ní spolupracovat. Nebudeme herci v tom absurdním divadle, protože 70 procent rozhodnutí, jež rada činí, je vůči Izraeli nepřátelská. Chceme požádat svobodné země jako USA, aby z rady vystoupily,“ řekl.

Jigal Palmor, mluvčí izraelského ministerstva zahraničí:
„Touto nepoměrnou obsesí vůči Izraeli - neustálým schvalováním rezolucí odsuzujících Izrael, a téměř výhradně Izrael - učinila Rada OSN pro lidská práva pokračování jakékoli další spolupráce naprosto zbytečné.“

Ghasán Chatíb, mluvčí palestinské vlády:
„Je to další důkaz toho, že Izrael nerespektuje mezinárodní právo a organizace. Tento přístup by měl být výzvou pro mezinárodní společenství, které by mělo Izrael přimět k zodpovědnosti. Nejen verbálně ale také prakticky - tak aby Izrael přestal porušovat práva Palestinců.“

V osadách na západním břehu žije na 300 tisíc Židů a vláda povoluje rozvíjení těchto sídlišť pod záminkou udržet krok s demografickým vývojem v osadách. K nim ale patří také rozsáhlá infrastruktura, což komplikuje volný pohyb Palestinců po západním břehu. Svět a Palestinci k osadám řadí také židovské čtvrti východního Jeruzaléma, v nichž žije více než 200 tisíc Izraelců. Izrael ale tuto část města po obsazení za války v roce 1967 připojil ke zbytku města a označuje Jeruzalém za nedělitelný. Rozvoj jeho židovských částí považuje zejména pravice za legální výstavbu.

Izraelské osady na západním břehu Jordánu
Zdroj: ČT24