Počet poprav ve světě klesá, Írán a Čína ale hlavami nešetří

Londýn - Počet zemí, které odsouzené popravují, klesl za posledních deset let o třetinu. Státy, které trest smrti vykonávají, jich ovšem ve srovnání s rokem 2010 provedly více. Ve výroční zprávě to uvedla mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Loni bylo podle ní ve dvaceti zemích světa popraveno nejméně 676 lidí. O polovinu se ve srovnání s rokem 2010 zvýšil počet zaznamenaných poprav na Blízkém východě. Devadesát devět procent z nich bylo vykonáno v Íránu, který popravil nejméně 360 lidí. Nejvíc lidí popravila komunistická Čína.

Trest smrti dále nejvíce uplatňovaly Saúdská Arábie (nejméně 82 popravených), Irák (nejméně 68 popravených) a Jemen (nejméně 41 popravených). Pokud jde o absolutní čísla, více lidí než zbytek zemí světa dohromady loni popravila Čína.

Amnesty International jejich počet odhaduje až na několik tisíc. Skutečný počet ale není znám, protože Peking údaje týkající se výkonu nejvyššího trestu považuje za státní tajemství. AI čínské úřady vyzvala, aby zveřejnily počty popravených a na smrt odsouzených lidí a potvrdily tak své tvrzení, že Čína v posledních čtyřech letech trest smrti omezovala.

V USA bylo loni k trestu smrti nově odsouzeno 78 lidí, o polovinu méně než v roce 2001. Vykonán byl ve 43 případech, což je o třetinu méně než před 11 lety.

Kateřina Šaldová, mluvčí AI:

„Nárůst v počtu lidí je způsoben především tím, že se zvýšily výrazně popravy na Blízkém východě. V těchto zemích se popravuje i za takové věci, jako jsou drogové delikty, čarodějnictví, cizoložství, za něž Írán kamenuje, či rouhání. V žebříčku ale stále vede Čína, která popravuje tisíce lidí ročně. Hned za ní je Írán, následuje Saúdská Arábie, Irák a USA.“

Pokles využívání nejvyššího trestu AI zaznamenala také v Libanonu, na palestinských územích nebo v Tunisku. Ze států Evropy a bývalého Sovětského svazu se nadále popravuje pouze v Bělorusku. V roce 2011 zde byl trest smrti vykonán nad dvěma odsouzenými.

Většina zemí světa od poprav ustupuje

Celkem podle AI trest smrti loni praktikovalo 20 ze 198 zemí světa. Ve srovnání se situací před deseti lety je to o třetinu méně. V roce 2002 se podle AI popravovalo v 31 zemích. „Většina zemí od využívání trestu smrti ustupuje,“ uvedl generální tajemník AI Salil Shetty. „Z dlouhodobého hlediska je to dobrá zpráva. Minulý rok popravovalo jen 20 zemí. A to znamená, že 178 zemí to nedělalo,“ prohlásil. Pro ty státy, které tuto metodu stále používají, je podle AI načase, aby „tento nelidský a ponižující trest“ přestaly vykonávat.

Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International:

„V Číně neexistuje nezávislé soudnictví. V Íránu a Saúdské Arábii jsou zase procesy tajné a taky se často zaměřují na konkrétní skupiny lidí. Většinou ty, kteří jsou proti režimu.“

Vydáno pod