SME: Klaus má na korupci v české politice největší podíl

Bratislava – Slovenský list SME se kvůli událostem kolem Pavla Béma a Romana Janouška pustil do českého prezidenta. Komentátor Peter Morvay píše, že není náhoda, že je to právě český prezident Václav Klaus, kterého na probíhajícím skandálu trápí zveřejnění odposlechů a nikoli to, že se pražská radnice v Česku stala hlavním symbolem korupce.

„Je naopak typické, že právě Klaus za to, co ničí demokracii, neoznačil privatizaci politické moci lobbisty a mafiány, ale to, že se veřejnost o těchto praktikách prostřednictvím odposlechů a médií dozvěděla i něco konkrétnějšího, než to, co už léta věděla,“ myslí si Morvay.

Podle něj nemá nikdo jiný na korupci a klientelismu v české politice takový osobní podíl jako dnešní prezident. Právě Klaus stál za opoziční smlouvou, kterou si dvě největší strany na čtyři roky rozparcelovaly celý stát, připomíná komentář. On dnes nejvíce podporuje firmu Věci veřejné, která vznikla pod rouškou politické strany přímo k ovládnutí veřejných financí. On léta kryl záda pražskému primátorovi Bémovi a ve své bývalé straně ODS (ve které má stále obrovský vliv) podporoval vždy křídlo „kmotrů“ bránících účinnému boji s ekonomickou kriminalitou, píše list. Klaus je dlouhodobě tou příslovečnou žábou sedící na prameni očisty české politiky, shrnuje slovenský novinář.

Kauze odposlechů Janouška a Béma a Janouškově nehodě věnují pozornost i britská média. Týdeník Economist a zpravodajská stanice BBC na svých webových stránkách ve spíše humorně laděných příspěvcích mimo jiné připomínají Janouškovu přezdívku Voldemort, Economist kromě toho přináší krátký úryvek z odposlechů a zároveň se omlouvá za vulgární výrazy v něm použité. BBC zase cituje z komentářů Jindřicha Šídla pro Hospodářské noviny a připomíná i Klausův postoj ke zveřejnění odposlechů.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)