Mladý Tibeťan zemřel na popáleniny, policie zatýká aktivisty

Dillí - Sedmadvacetiletý tibetský emigrant, který se v pondělí v Indii zapálil na protest proti návštěvě čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, dnes v nemocnici podlehl svým zraněním. Indická policie údajně před příjezdem Chua pozatýkala stovky tibetských aktivistů žijících v metropoli Dillí. Tibetským exulantům navíc omezuje pohyb.

Sedmadvacetiletý Tibeťan Džampäl Ješe se pokusil o sebevraždu sebeupálením na pondělní protičínské demonstraci v centru Dillí. V hořících šatech uběhl asi 50 metrů a potom padl k zemi. S těžkými popáleninami na 98 procentech těla byl hospitalizován. „Důvodem toho, že se Tibeťané v 21. století upalují, je, aby dali světu vědět o svém utrpení,“ napsal muž v prohlášení, které bylo nalezeno v jeho pokoji.

Aktivista Tibetského mládežnického kongresu:

„Oběť mučedníka Džampäla Ješeho bude vepsána zlatým písmem do kroniky našeho boje za svobodu. Jeho odkaz bude žít dál a bude inspirovat a povzbuzovat příští generace Tibeťanů.“

Peking v úterý obvinil tibetského duchovního vůdce dalajlamu, že stojí za pokusem o sebeupálení zmíněného mladého Tibeťana. Podle Číny dalajlama a jeho spolupracovníci podněcují snahy o vyhlášení samostatnosti Tibetu, „organizují různé nepokoje“ a pondělní pokus o sebevraždu „osobně“ naplánovali.

Upálený Tibeťan
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP

Prezident Číny už dorazil do Indie

Čínský prezident dorazil dnes odpoledne do Dillí, kde by se měl zúčastnit summitu s nejvyššími představiteli Indie, Ruska, Brazílie a Jihoafrické republiky. Indičtí policisté a vojáci dostali rozkaz omezit během Chuova pobytu v hlavním městě pohyb příslušníků tibetské menšiny.

Policie obklíčila tibetské čtvrti Dillí, vztyčila kovové zátarasy a zakazuje mladým lidem tyto čtvrti opustit, s výjimkou nejnutnějších cest k lékaři či k soudu. V takových případech je dotyčným přidělen policejní doprovod. Stovky tibetských aktivistů, včetně známého básníka a esejisty Tändzina Cöndüa, policie v noci pozatýkala.

Tibetská vlajka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Cöndü se zviditelnil v lednu 2002, kdy vyšplhal na čtrnáctipatrový hotel Oberoi Towers v Bombaji a vyvěsil na něm tibetskou vlajku v době, kdy v něm bydlel čínský premiér. Nejnovější razii odsoudili i indičtí aktivisté. „Tato akce je nezákonná a znamená naprostou kapitulaci naší národní hrdosti pod čínským tlakem,“ uvedl indický intelektuál Rádžív Vora.

Tibeťané se nevzdávají, demonstrace možná proběhnou

Podle Tändzina Čhökjiho, člena Tibetského mládežnického kongresu, se ale mnohým Tibeťanům podařilo uniknout policejním kordonům a snaží se v různých částech Dillí uspořádat demonstrace.

Během posledního roku se podle tibetských aktivistů pokusilo o sebevraždu upálením asi 30 Tibeťanů, především v jihozápadní Číně. Nejméně 20 z nich zemřelo. Nespokojenci si stěžují na náboženský a kulturní útlak a žádají návrat dalajlamy, který uprchl z Tibetu po neúspěšném povstání proti čínské nadvládě v roce 1959.