Itálie zabavila majetek Kaddáfího rodiny, peníze poputují k obětem

Řím - Italská finanční policie zabavila majetek rodiny bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v hodnotě více než miliardy eur. V rukou úřadů tak skončily akcie nejvýznamějších italských společností, bankovní účty, ale i pozemek na středomořském ostrově Pantelleria nebo motocykly Harley-Davidson. Řím majetek zabavil na žádost Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu. Finance by měly jít na případné kompenzace obětí Kaddáfího režimu.

Kaddáfího příbuzní drží v Itálii například akcie banky UniCredit, těžařského koncernu ENI, společnosti na výrobu leteckého a vojenského materiálu Finmeccanica, automobilky Fiat nebo fotbalového klubu Juventus.

Mezi nemovitosti jsou zařazeny dům v Římě, 150 hektarů půdy na ostrově Pantelleria, mezi movitý majetek pak například dvě motorky.

Haagský tribunál požádal o zmrazení aktiv a pasiv rodiny Kaddáfího, který byl loni usmrcen během protivládního povstání, v rámci vyšetřování zločinů proti lidskosti. Exdiktátor a jeho spolupracovníci se jich údajně dopustili při potlačování vzpoury.