Alžírsko odmítlo pohřbít útočníka z Toulouse, nakonec ho pochovali ve Francii

Alžír - Mohammed Merah, vrah z Toulouse a Montauban, byl dnes pohřben na předměstí Toulouse. Alžírsko totiž z „bezpečnostních důvodů“ nepřijalo jeho ostatky. Merah byl zabit elitní francouzskou policejní jednotkou minulý čtvrtek. Z podílu na zabíjení byl obviněn i jeho bratr Abdelkader. Vyšetřovatelé vražd v Toulouse se ale domnívají, že kromě bratra měl Merah ještě dalšího komplice. Mohammedův otec chce nyní žalovat francouzskou policii ze zabití syna. Jeho chybu ale uznal - prý mohl být syn pod něčím špatným vlivem. Francie se mezitím obává nové vlny antisemitismu, v uplynulých dnech došlo totiž k dalšímu útoku na židovského chlapce.

Policie má prý dost důkazů, že Mohammed Merah vraždil sám, ale domnívá se, že jednal pod vlivem a s pomocí staršího bratra a nejspíš i nejméně jednoho dalšího muže. Tohoto údajného komplice, o kterém vypověděl zatčený Abdelkader, nyní vyšetřovatelé hledají.

Vyšlo také najevo, že Mohammed byl v roce 2011 odposloucháván. Odposlechy ale byly zastaveny, protože neexistovaly žádné důkazy o tom, že by se mohl dopustit nějaké teroristické akce.

Střelba v Toulouse
Zdroj: ČT24

Otec útočníka z Toulouse si najal alžírskou právničku

Merahův otec chce zažalovat francouzskou policii kvůli smrti jeho syna. Informovala o tom francouzská média. Právnička Zahía Mokhtaríová médiím sdělila, že se Mohammed Benalal Merah domnívá, že byl jeho syn zavražděn.

Otec Mohammeda Meraha nicméně připustil, že jeho syn nejednal správně a že k tomu mohl být naveden některými lidmi. „Neměl to dělat… Pokud ho k tomu dotlačili nějací lidé, tak udělali chybu. Zmanipulovali ho,“ řekl v rozhovoru pro zpravodajskou televizní stanici France 24.

Merahův plán zažalovat stát si vysloužil kritiku od francouzských politiků. „Kdybych byl otcem takového monstra, byl bych zahanben a zticha,“ konstatoval v úterý francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Mohammed Merah
Zdroj: ČT24

Mokhtaríová prohlásila, že úmluva podepsaná Francií a Alžírskem umožňuje právníkům, aby se zabývali případy v obou zemích. „Pan Merah přišel včera do naší kanceláře v Alžíru formálně požádat, abychom žalovali francouzské bezpečnostní služby kvůli jejich postupu při pokusu o zatčení jeho syna a jeho následné vraždě,“ poznamenala právnička.

Merahovy ostatky spočinuly nakonec ve Francii

Tělo Mohammeda Meraha mělo dnes odletět pravidelnou linkou společnosti Tunis Air z Toulouse do Alžíru. Alžírsko ale nakonec Merahovy ostatky nepřijalo. Jako důvod uvedlo otázku bezpečnosti. Pohřeb si rodina přála v Alžírsku z obavy, že ve Francii by jeho hrob mohl být zhanoben. „Rodina je zklamaná, ale současně to chápe. Alžírsku nelze nic vyčítat, jedná se o francouzského občana, který se narodil ve Francii a vyrůstal zde,“ řekl představitel muslimské obce ve Francii Abdallah Zekri. Dodal, že rodina si přeje, aby pohřeb byl co nejprostší a co možná nejdiskrétnější.

Merah byl nakonec po komplikacích pohřben už dnes, ve Francii na předměstí Toulouse. Jeho tělo uložili do hrobu v muslimské části hřbitova Cornebarrieu. Pohřbu se zúčastnilo asi 15 lidí, většinou mladých mužů.

Starosta přitom dnes nařídil 24hodinový odklad pohřbu, protestoval také proti tomu, aby byl Merah pohřben na území města. „Po odmítnutí na poslední chvíli ze strany Alžírska přijmout tělo Mohammeda Meraha Pierre Cohen soudí, že jeho pohřbení na území města Toulouse není vhodné. Požádal prefekta regionu o odklad pohřbu o 24 hodin a obrátil se v této věci na stát,“ uvedla radnice v Toulouse.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)