Británie pošle syrským povstalcům půl milionu liber

Damašek/Londýn - Velká Británie finančně podpoří odpůrce Asadova režimu. Britský ministr zahraničí William Hague zároveň vyzývá syrského prezidenta k rezignaci. Podle něj nemá naději na politické přežití. Zmocněnec OSN a LAS Kofi Annan dnes vyzval vládu v Damašku k okamžitému zastavení střelby bez podmiňování příměří složením zbraní opozicí.

„Očekáváme od něj (syrského prezidenta Bašára Asada), že okamžitě začne plnit body mírového plánu,“ řekl novinářům v Ženevě Annanův mluvčí Ahmad Favzí. „Deadline je nyní,“ zdůraznil. Annan se podle něj obrátil „na silnější stranu, aby učinila gesto dobré vůle“ a ukončila roční násilí, které si podle OSN vyžádalo už přes 9 000 mrtvých. Vyzve prý také vládní oponenty, aby „složili zbraně a začali jednat“. 

Favzí novinářům dále oznámil, že se Annan chystá vydat do Íránu a Saúdské Arábie při hledání podpory pro svůj mírový plán. Žádná data jeho návštěvy ale ještě nebyla stanovena.

Británie zdvojnásobí pomoc syrské opozici. Podle ministra zahraničí Williama Hagua nabídne nevojenskou podporu v hodnotě půl milionu liber. Nesympatie k prezidentu Asadovi a jeho spojencům jsou čím dál větší. „Není pochyb o tom, že musí být poraženi. Pokud nedojde k politickému přechodu, který by odrážel vůli syrských lidí, pak budou ignorování mezinárodními společenstvími, zavřeme jim všechny dveře a budou čelit více sankcím,“ řekl Hague.

Asadovi stoupenci prý mučí děti

Pomoc má zahrnovat výcvik aktivistů a občanských novinářů nebo možné zajištění telefonů k bezpečnější koordinaci protestů. Stejně tak by měli Syřané získat prostředky k možnému dokumentování zvěrstev, ke kterým v zemi dochází. „Syrská vláda se z různých důvodů zaměřuje na děti, stovky jich zadržuje, mučí,“ prohlásila komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.

Sýrie
Zdroj: Edlib News Network ENN/AP Photo

O ukončení násilí usiluje Liga arabských států. Už před začátkem jejího summitu v Iráku ale Asadův režim naznačil, že si žádné podmínky nenechá diktovat. „Vzhledem k pozastavení členství v Lize arabských států Sýrie zachází s ostatními arabskými státy bilaterálním způsobem a nebude přijímat žádné usnesení, k němuž během summitu dojde,“ poznamenal Jihad Maqdessy, mluvčí syrského ministerstva zahraničí.

Americké ministerstvo financí dnes uvalilo sankce na další tři představitele syrského režimu. Opatření postihují mimo jiné ministra obrany Dáuda Radžhu. Znamenají zmrazení veškerého majetku sankcionovaných v USA a zakazují americkým firmám i jednotlivcům s dotyčnými obchodovat.

Syřané se dočkají britských liber (zdroj: ČT24)

Vláda mezitím kývla na šestibodový plán zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana. Jeho součástí je i výzva k okmažitému příměří. Opozice je ale skeptická. Podle ní Asad jen získává čas, zatímco jeho jednotky dál útočí proti odpůrcům režimu.