Rakousko chce testy elektráren - ty české jsou bezpečné, ujišťují odborníci

Vídeň - Havárie na jaderné elektrárně v japonské Fukušimě způsobená silným zemětřesením a následnou tsunami znovu rozvířila debatu o budoucnosti jaderné energie v Evropě. Už včera se Rakousko vyslovilo pro to, aby se v evropských zemích uskutečnily na jaderných elektrárnách testy odolnosti. Ty by se týkaly i Česka, odborníci ale uklidňují, že v Temelíně ani Dukovanech podobné nebezpečí nehrozí.

Našim jižním sousedům jsou jaderné elektrárny trnem v oku už dlouho. Teď chce rakouský ministr životního prostředí provést zátěžové testy jaderných elektráren v Evropě, podobně jako se kvůli krizi testovala odolnost bank. Je prý třeba ověřit, zda jsou elektrárny bezpečné v případě zemětřesení a jaký je stav jejich chladicího systému. Evropa podle Berlakoviche musí svůj postoj k jaderné energetice přehodnotit. „Chceme, aby elektrárny měly nejvyšší bezpečnostní úroveň, nebo aby byly uzavřeny,“ prohlásil v televizi ORF 2. 

Berlakovich chce toto téma nakousnout už dnes v Bruselu na schůzce se svými ministerskými kolegy, hlavní debata ale bude zítra, kdy se do Bruselu na mimořádný summit sjedou unijní experti na jadernou energii. 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová je ale přesvědčena, že českým jaderným elektrárnám podobné problémy jako v japonské elektrárně Fukušima nehrozí. Jaderné elektrárny jsou podle ní projektovány i na případná zemětřesení, a to podle nejlepších mezinárodních standardů. Ještě více jsou pak elektrárny v Česku zajištěny i proti tzv. blackoutu, tedy přerušení dodávek elektřiny do samotné jaderné elektrárny v případě přírodního neštěstí. 

Že tuzemské jaderné elektrárny nestojí v seismicky aktivních oblastech, uznávají i čeští a rakouští nevládní aktivisté. I tak jsou prý testy nutné: „Chladicí systémy mohou selhat i z jiných důvodů, než jsou tsunami nebo silné zemětřesení,“ upozornila Monika Machová-Wittingerová ze sdružení Jihočeské matky. 

Podle expertů by se mohli Rakušané ptát třeba na to, jak moc zranitelné jsou tři obří dieslové agregáty v Temelíně, které zajišťují bezpečnost. Dana Drábová podotkla, že se Česko nikdy žádné prověrce bezpečnosti nebránilo, Rakušané už ovšem detailními informacemi o Temelínu disponují. Žádost o zátěžové testy jaderných elektráren pak označila za předčasnou.