Kuba: Země, ve které se zastavil čas před padesáti lety

Havana - Život většiny Kubánců není žádný med. Za svůj plat si běžný Kubánec koupí čtvrtinu toho, co před 25 lety. Nejen obyvatelé ostrova svobody, ale i tamní režim hledá cesty, jak ekonomicky přežít. Americké „bouráky“, které brázdí tamní ulice, jsou pro nás připomínkou starých časů, pro Kubánce jsou však prostředky denního použití. Nedávno zemi navštívil papež, euforie z jeho návštěvy už vyprchává a život se vrací do normálu.

Kubánské bouráky

  • Jeden ze symbolů Kuby.
  • Živoucí kronika vývoje ekonomiky za poslední půlstoletí.
  • Nejdřív pozůstatek časů, kdy byl ostrov rájem bohatých Američanů a mafie.
  • Dlouho jediné vozy, které mohli obyčejní Kubánci prodávat a kupovat.
  • Dnes nástroj soukromého byznysu a předměty denního použití.
Ke Kubě neodmyslitelně patří americké "bouráky"
Zdroj: ČT24

Pro tisíce Kubánců jsou to každý den dostupné prostředky hromadné dopravy. Pro řidiče nástroje obživy, poklady, pečlivě opečovávané po generace, udržované při životě náhradními díly ze sovětských, korejských nebo japonských vozů.

Vláda sice loni povolila obchodování s jinými auty, průměrný plat 400 korun za měsíc stačí sotva na přežití. Rozdíly ve společnosti ale jsou, koho živí turistika a kdo je přívržencem režimu, ten se má obvykle lépe než ostatní. Rozvíjí se i drobní podnikatelé, například prodávat na rohu pizzu může přinášet slušný peníz v zemi, kde se čas zastavil před padesáti lety.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)