Ultralevicové FARC propustily poslední vojáky a policisty

Bogotá - Ultralevicová povstalecká skupina Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) propustila po 12 letech zajetí šest policistů a čtyři vojáky. Jde prý o poslední policisty a vojáky, které FARC držely jako nástroj nátlaku na kolumbijskou vládu. Gerila nedávno oznámila, že končí s unášením lidí za účelem vymáhání výkupného a vyjádřila ochotu k mírovým rozhovorům. Řada pozorovatelů ale tomuto prohlášení nevěří. Předchozího pokusu o mírová jednání totiž povstalci využili k dozbrojení. Odhaduje se, že dál drží stovky civilistů.

Policisté a vojáci byli uneseni koncem 90. let, kdy skupina FARC byla na vrcholu svých sil. Prostřednictvím zajatých příslušníků vládních sil si chtěly FARC na vládě vynucovat politické ústupky. Výkupné tvoří spolu s financemi získanými z obchodu s drogami hlavní část příjmů nejstaršího povstaleckého hnutí v zemi. V současnosti mají FARC kolem 9 000 mužů.

Propuštění vojáci a policisté byli drženi v džungli v táborech pro rukojmí. Na letiště poblíž kolumbijské metropole Bogotá je z odlehlých jižních provincií Meta a Guaviare přivezl vrtulník s vyznačeným červeným křížem, pronajatý pro tuto akci od brazilské armády. Propouštěcí akci zprostředkoval Mezinárodní výbor Červeného kříže.