Zadržení islamisté plánovali ve Francii únosy

Paříž - Islámští radikálové, které minulý týden v několika francouzských městech pozatýkala policie, plánovali únosy. Po páteční operaci ve městech Nantes, Lyon a Le Mans bylo zadrženo 19 lidí, 17 z nich je ve vazbě. Generální prokurátor François Molins dnes na tiskové konferenci řekl, že 13 z nich bylo obviněno ze zločinného spolčení spojeného s terorismem. Molins ale zdůraznil, že tato skupina nebyla nijak spojená s Mohammedem Merahem, který nedávno na jihu Francie postřílel sedm lidí.

Obětí plánovaného únosu se měl stát soudce z Lyonu, řekl Molins. Někteří ze zatčených byli členy zakázané organizace Forsane Alizza, která propaguje džihád. V parcích trénovali svou fyzickou kondici, shromažďovali zbraně a prostřednictvím své internetové stránky šířili nenávist a výzvy k násilí.

Policisté se zaměřili i na kruhy islámských radikálů v Toulouse. Paříž vystupňovala tlak proti islámskému extremismu poté, co mladý Francouz alžírského původu Mohammed Merah nedávno na jihu Francie ve jménu teroristické sítě al-Káida zastřelil postupně sedm lidí, včetně tří židovských dětí. Byl nakonec při přestřelce zabit policií.

Francouzské ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že ze země vyhostí tři radikální imámy a dva islámské aktivisty. Všichni jsou cizinci. Jeden alžírský islamista a jeden imám z Mali byli již posláni do zemí svého původu, brzy budou podobně donuceni opustit Francii jeden turecký a jeden saúdskoarabský imám a také tuniský islamista.

K šestiměsíčnímu vězení byl v urychleném procesu minulý týden odsouzen dvacetiletý Mohamed Redha Ghezali, který bydlí ve stejné čtvrti, jako žil Merah, a veřejně schvaloval jeho vraždy. Soud dospěl k závěru, že se provinil naváděním k rasové nenávisti a oslavou terorismu.