Medvěděv dal zelenou zmírnění pravidel pro registraci politických stran

Moskva – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes podepsal zákon, který zmírňuje pravidla pro registraci politických stran. Nově například nemusí mít politická strana desetitisíce členů, ale stačí jen stovky. To by mělo umožnit opozici vstoupit na politickou scénu. Nové strany by se tak už na podzim mohly účastnit regionálních voleb.

Nový zákon umožňuje registraci politickým stranám, které mají třeba jen 500 členů, to je totiž minimální hranice. Dřív se přitom mohla přihlásit pouze uskupení, která měla minimálně 40 tisíc členů. Nově by se tak mohlo zaregistrovat až 70 nových politických stran. 

O registraci s využitím nového zákona hodlá například brzy požádat opoziční hnutí Parnas, sociální demokraté vedení bývalým otcem perestrojky Michailem Gorbačovem, pirátská strana nebo Strana přátel piva. 

Z opozičních řad i přes nový zákon zaznívá kritika, že zákon nové politické strany dostatečně nechrání před zvůlí byrokratů. Úřady i nadále mohou nežádoucím stranám registraci pod malichernou záminkou odepřít.     

O předchozí zákony se zasadil Vladimir Putin, výrazně za své vlády snížil počet stran v Rusku, dnes jich je zaregistrovaných pouze 7, přičemž čtyři z nich jsou v parlamentu.

Nový zákon je první z reforem, které Kreml voličům slíbil po masových protivládních demonstracích kvůli volbám z přelomu loňského a letošního roku.

Vydáno pod