Kniha irského historika skýtá nový pohled na odsun Němců

Berlín - Nový pohled na poválečný odsun Němců z Polska a Československa přináší kniha irského historika R. M. Douglase Orderly and Humane: The Expulsion of the Germans After the Second World War. Zařazuje odsun do historických souvislostí a zabývá se i rolí, jakou v poválečných událostech hrály Británie a USA. Zmiňuje například rozsáhlé Hitlerovy přesídlovací akce v Polsku a zdůrazňuje, že bez druhé světové války, masového vraždění a holocaustu by byl pozdější vývoj sotva možný.

Podle agentury DPA už národnost autora slibuje větší objektivitu, než jakou by bylo možné očekávat u německých, polských či českých historiků. Douglas je podle agentury věcný a přináší řadu informací, přesto ale nešetří kritikou politiky vyhnání Němců. Na rozdíl od předchozích publikací se ale nespoléhá na výpovědi svědků, ale spíš na neutrální zdroje, například na Červený kříž.

Douglas si ale všímá i role západních spojenců při odsunu. V knize uvádí, že Američané a Britové původně s vyhnáním Němců nesouhlasili, nakonec se ale nechali přesvědčit sovětským diktátorem Stalinem. Když se později objevily informace o násilnostech provázejících vysídlení, spojenci všechnu vinu svalili na země, které Němce odsunuly.

Kniha se zabývá i událostmi po odsunu, kdy v Československu i v Polsku vznikly problémy s osídlením pohraničních oblastí, či dopady poválečných událostí na vztahy v Evropě. Podle Douglase vysídlení Němců v konečném důsledku vedlo k vzájemné nedůvěře a výčitkám mezi jednotlivými státy.