Günter Grass přestal mlčet: Izrael ohrožuje světový mír

Berlín - Nositel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass v novém textu zveřejněném v několika světových denících varuje, že Izrael coby údajná jaderná mocnost ohrožuje křehký světový mír. Čtyřiaosmdesátiletý německý spisovatel si vyčítá, že o tomto nebezpečí dosud mlčel, a je připraven na to, že bude obviňován z antisemitismu.

Grass ve své básni v próze kritizuje politiku Izraele vůči Íránu a žádá, aby jak izraelská, tak íránská vláda umožnily „neomezenou a trvalou kontrolu izraelského jaderného potenciálu i íránských jaderných zařízení mezinárodní instancí“. V poslední době se spekuluje o tom, že Izrael se chystá vojensky zaútočit na Írán, aby mu zabránil v údajné výrobě jaderných zbraní.

Grass kritizuje také pokrytectví Západu, pokud jde o pravděpodobný jaderný program Izraele. Připomněl nedávný prodej německé ponorky Dolphin, která může nést i jaderné rakety. Grass se ptá sám sebe, proč si zakázal pojmenovat zemi, která prý už léta tajně disponuje nekontrolovaným jaderným potenciálem. Kdo však toto mlčení prolomí, musí podle něj počítat s trestem. „Obvyklý je verdikt 'antisemitismus',“ tvrdí spisovatel, jenž se narodil v dnes už polském Gdaňsku.

Grass v roce 2006 přiznal, že se jako 17letý stal na konci 2. světové války členem nacistických jednotek Waffen-SS. Kritikové mu vyčítají, že o tom desítky let mlčel, zatímco ostatní kritizoval kvůli jejich nacistické minulosti. Někteří Grassovi vytýkají nedostatečnou morální integritu. Publicista polského původu Henryk Broder v dnešním deníku Die Welt Grasse označil za „prototyp pěstěného antisemity, který to s Židy myslí dobře“ a je pronásledován pocity viny a studu.

Grassova báseň v próze vyvolala v Německu veskrze negativní reakce. „Jsem šokován,“ prohlásil například předseda Ústřední rady Židů v Německu Dieter Graumann. V Grassově básni prý nespatřuje literární dílo, ale spíše nenávistný pamflet. Text prý ukazuje, že vynikající spisovatel ještě zdaleka není vynikající politický expert. Izraelská ambasáda v Berlíně Grassova obvinění na adresu židovského státu odmítla. Izrael je podle ní jediný stát na světě, jehož právo na existenci se veřejně zpochybňuje. Přesto chtějí Izraelci žít se svými sousedy v míru a nejsou ochotni ujmout se role, kterou jim Günter Grass přisoudil při německém vyrovnání se s minulostí.

V Izraeli se prý uvažuje o odkladu útoku na Írán

Případný izraelský útok na Írán by mohl být odložen na příští rok. Podle izraelského deníku Haarec začíná přibývat důkazů o účinnosti sankcí uplatňovaných proti Íránu. Odborníci na obranu prý chtějí také počkat na výsledek nového kola rozhovorů o íránském jaderném programu, které jsou ohlášeny na polovinu dubna.

V Izraeli se v poslední době hovořilo o neúčinnosti diplomacie na zbrždění íránských jaderných ambicí a o nutnosti útokem zabránit Íránu získat jadernou bombu. „Může to být letos, ale rok 2013 je další možnost. Musíme vyčkat na účinek sankcí a diplomacie i na to, jak se Írán rozhodne,“ citoval deník vysokého bezpečnostního představitele. Premiér Benjamin Netanjahu v úterý prohlásil, že sankce Írán poškozují, ale není podle něj ještě jasné, zda Teherán přimějí zastavit zbrojní program.

USA se s Izraelem na nutnosti útoku rozcházejí, ale rozvědky obou zemí se shodují v tom, že hrozba skutečně nastane, jakmile Íránci začnou uran obohacovat na zbrojně využitelnou úroveň, tedy na 90 procent.