V USA už je téměř vymalováno: Obamovi se postaví Romney

New York – Mitt Romney upevnil své vedení v klání o republikánskou nominaci na prezidenta a v jeho straně sílí hlasy, že je nejvyšší čas souboje v primárkách ukončit a soustředit se na měření sil s demokratickým rivalem Barackem Obamou. Romneyho hlavní rival Rick Santorum má už jen teoretickou šanci získat potřebných 1 144 delegátů pro zisk nominace, přesto zatím nehodlá svou kampaň ukončit.

I Bílý dům už předpokládá, že Obamovi se v podzimních prezidentských volbách postaví právě Romney a směřuje na něj stále více útoků. Podle posledního průzkumu by Obama bývalého guvernéra a multimilionáře Romneyho ve volbách porazil - v přímém souboji s ním by získal 51 procent hlasů, zatímco Romney 45 procent.

Romney se nedokáže vcítit do situace běžných Američanů a považuje USA za bohem vyvolené

Bývalý spolumajitel investiční firmy Romney má osobní majetek v hodnotě kolem 200 milionů dolarů. Čelí výtkám, že se proto nedokáže vcítit do situace běžných obyvatel země. V únoru v rozhovoru pro CNN uvedl, že „nemá starost o velmi chudé lidi“ a že se v kampani zaměřuje na střední třídu. „Vedu kampaň, protože mi záleží na Američanech. Nemám starost o velmi chudé, pro ty je připravená záchranná síť. Pokud potřebuje opravit, opravím ji. Nemám starost ani o velmi bohaté, těm se vede dobře. Mám starost o samotné srdce Americky, 90 až 95 Američanů, kteří nyní mají potíže,“ dodal. V minulosti byl kritizován například i za svůj výrok, že „rád vyhazuje lidi“.

Spojené státy se potýkají s dosud nejvyšší zaznamenanou mírou chudoby. Pod její hranicí žije 46,2 milionu z asi 310 milionů Američanů. Jen loni řady chudých rozšířilo 2,6 milionu lidí.

Pětašedesátiletý multimilionář Romney býval v letech 2003-2007 guvernérem Massachusetts a před čtyřmi lety se neúspěšně účastnil prezidentských primárek. Podporu nachází hlavně mezi umírněnými republikány. Konzervativci mu vyčítají, že jako guvernér zavedl zdravotní reformu, která se až příliš podobá pozdější Obamově reformě, kterou republikáni odmítají jako příliš socialistickou a neústavní. Podle kritiků Romney také často účelově mění své názory, například na potraty; podpořil ale legalizaci registrovaných partnerství, jež jsou podle něj menším zlem než homosexuální sňatky.

Willard Mitt Romney se narodil 12. března 1947 v Detroitu. Vystudoval práva a ekonomii na Harvardově univerzitě. Je členem Církve svatých posledních dní Ježíše Krista, známé jako mormoni. V 60. letech působil necelé tři roky jako mormonský misionář ve Francii. Pracoval jako obchodník v konzultačních firmách a spoluzaložil investiční společnost Bain Capital (1984). V roce 1999 se stal šéfem organizačního výboru zimních olympijských her v Salt Lake City. Je synem bývalého michiganského guvernéra George Romneyho (v roce 1968 se rovněž pokoušel o kandidaturu na prezidenta); je ženatý, s manželkou Ann mají pět synů.

Pokud bude zvolen, chce se Romney zasadit o rekonstrukci hospodářství, ale také zvrátit masivní rozpočtové škrty v oblasti obrany. Navrhuje snížit daně podnikům a omezit federální regulace.

Vyslovil se pro agresivnější diplomacii, protože podle něj bůh stvořil Spojené státy, aby vládly světu. Obama podle něj v tomto směru zemi oslabil. Romney označil Rusko za hlavního geopolitického soupeře USA, který se řadí na stranu nejhorších režimů. Hlavní zahraničněpolitické obavy a výzvy spočívají podle Romneyho v „protiamerických vizích Íránu, Severní Koreje, Venezuely a Kuby“. Tým jeho poradců v Bílém domě pro otázky zahraniční politiky a národní bezpečnosti prý bude složen z mnoha osob, jež byly blízké prezidentu Bushovi. Získal také podporu vlivného realitního magnáta Donalda Trumpa.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Romney je bohatší než devět posledních amerických prezidentů dohromady

Kdyby všichni američtí prezidenti posledních padesáti let, tedy devět ve své době nejmocnějších mužů světa, dali dohromady své osobní jmění, pořád by to nestačilo na Romneyho majetek ve výši čtvrt miliardy dolarů. Zatím nedostižnou metu ale v tomto ohledu nasadil hned první prezident George Washington. Nevedl přitom přepychový život. Peníze měl většinou v pozemcích a hotovosti měl tak málo, že si na cestu na první inauguraci musel půjčit.

Amerika přitom měla chudé i bohaté prezidenty: Jefferson měl peníze v půdě a otrocích, Franklin Roosevelt z právnické praxe, Kennedy z rodinného impéria. Naopak Grant i Truman třeli bídu s nouzí. I prezident Obama je milionář, vydělal jako spisovatel. Ve srovnání s Romneym jsou to ale pořád jenom drobné.