Ruští školáci píší do Stalina, ministerstvo je bezmocné

Moskva – V ruských obchodech jdou v těchto dnech na dračku školní sešity s obrázkem bolševického diktátora Josifa Stalina. Kolekce sešitů kromě něj vyobrazuje i další ruské vládce, vojevůdce i umělce. Výrobce tvrdí, že jde o pedagogický experiment, který Stalina jako výraznou postavu ruských a sovětských dějin nemůže ignorovat. Přestože ochránci lidských práv protestují, ministerstvo školství je prý bezmocné.

Ministr školství Andrej Fursenko nápad vydavatele kritizoval, ale sešity zakázat nemůže: nejsou oficiální učební pomůckou a zákony prý umožňují zakázat jen pornografii či nacistickou symboliku, což není daný případ. Vydavatel stáhnout sešity z prodeje odmítl. Přiložená poznámka kromě vychvalování Stalinovy vojenské strategie přiznává i kruté následky jeho vlády. Spíš než děti ale podle prodejců převažují mezi kupujícími dospělí.

Stalin je na obálce vyobrazen ve vojenské uniformě poseté řády. Jeho osobnost v Rusku pravidelně ožívá před květnovými svátky, které vrcholí oslavou porážky nacistických útočníků za druhé světové války. I když Stalinova éra je v Rusku stále víc spojována s milionovými oběťmi brutálních represí, velká část Rusů jej vnímá jako vrchního velitele vítězné Rudé armády.

Ruská města se v těchto dnech na oslavu válečného výročí intenzivně připravují a součástí tradičně okázalých oslav jsou i stejně tradiční spory o místo Stalina v ruských dějinách. Polemika doprovází hlavně městskou výzdobu, protože Stalinovy podobizny se k nespokojenosti liberálních aktivistů objevují na reklamních plochách autobusů, na panelech při hlavních ulicích a na plakátech.