Řecký důchodce nechtěl vybírat popelnice - tak se zastřelil

Atény - Řecké Atény znovu zažily násilné střety mezi policií a demonstranty. Několik stovek lidí protestovalo před parlamentem proti úsporným opatřením. Demonstraci vyvolala sebevražda 77letého penzisty, který se včera zastřelil kvůli finančním problémům. Vinil z toho vládu. Řecko čelí kvůli dluhům nejhorší krizi od 2. světové války a za poslední dva roky zde počet sebevražd stoupl o 40 procent.

Sedmasedmdesátiletý muž, který se předtím živil jako lékárník, vytáhl včera ráno pistoli a střelil se do hlavy na rušném náměstí Ústavy (Syntagma) přímo před budovou parlamentu, kde se konají tradiční protivládní demonstrace. Předtím křičel před kolemjdoucími, že se topí v dluzích a že už to nemůže vydržet. Jedna z očitých svědkyň sebevraždy řekla televizi, že také říkal, že nechce zanechat dluhy svým dětem.

V jeho kapse se našel krátký dopis, ve kterém napsal, že vláda zničila jakoukoli naději na jeho přežití a že neměl naději na spravedlnost. Kvůli vládním škrtům už prý nedokázal důstojně žít. „Nemohu přijít na jiný důstojný konec (života), než bych začal vybírat zbytky jídla z popelnic,“ dodal.

Řečtí důchodci patří k hlavním obětem krize. Ještě vloni stát vyplácel důchody i 60 000 neexistujících, nebo falešných penzistů, nyní vláda seškrtala důchody plošně. Mluvčí kabinetu označil smrt bývalého lékárníka za tragédii. Podle těch, kteří přicházejí k místu sebevraždy, jeho čin ilustruje rostoucí frustraci ve společnosti.

Řecký důchodce si vzal život
Zdroj: ČT24

Dimitris Giannopoulos, lékař:

„Je to traumatizující, protože vláda ničí mou důstojnost. Vysmívají se mi jako člověku. Jediné, o co se starají, jsou mé bankovní účty. Nic jiného je nezajímá.“

Počet lidí, kteří si raději dobrovolně volí smrt, v Řecku roste. „Dvacet procent sebevrahů netrpí žádnou psychickou poruchou. Jsou to lidé, kteří prožili něco traumatického, jsou vážně nemocní nebo se dostali do těžkých finančních problémů, se kterými se nedokáží vypořádat a řeší to takhle,“ poznamenal psychiatr Orestis Giotakos.

Stávkou hrozí i řečtí olympionici

Lékárníci dnes vstoupili do stávky, za týden se připojí přístavní dělníci. Krize ale doběhla i sportovce. Vládní škrty ohrožují samotnou účast Řeků na olympiádě v Londýně. Tým světových šampiónek ve vodním pólu trénuje v téměř nevytápěném bazénu, sportovkyně živí rodiny a přátelé. „Tolik let trénujeme a teď se všechno hroutí. Je to škoda, jsme přece nejúspěšnější řecký tým,“ konstatovala reprezentantka ve vodním pólu Julia Larová. Atletická federace dala státu ultimátum, že dokud nezlepší její financování, přeruší své sportovní aktivity.

Řecko je zasaženo nejhorší hospodářskou krizí od druhé světové války a hrozí mu bankrot. Vláda je zcela závislá na finanční pomoci zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, aby se pokusila vybřednout z dluhů.

V Itálii se několik osob pokusilo upálit

Lidé si berou život i v Itálii, která se rovněž topí v dluzích. Ve středu se zastřelil podnikatel z Říma, jehož stavební firma zkrachovala, v úterý spáchala sebevraždu 78letá žena ze Sicílie, protože jí snížili důchod, a v pondělí se kvůli ekonomickým problémům oběsil výrobce rámů pro obrazy.

Minulý týden italská média informovala o dvou pokusech o sebeupálení na severu země. Oba muži, kteří chtěli se svým životem skoncovat také kvůli své zoufalé ekonomické situaci, byli hospitalizováni s těžkými popáleninami. Itálie se stejně jako Řecko potýká s hospodářskou recesí, rostoucí nezaměstnaností a lidé stále více pociťují utahování opasků.