Vzpurní rakouští kněží rozhněvali papeže Benedikta

Vatikán/Vídeň - Papež Benedikt XVI. dnes odsoudil výzvu k náboženské neposlušnosti, kterou od loňského roku iniciuje skupina rakouských kněží. Jejich cílem je reformovat římskokatolickou církev a otevřít ji opomíjeným skupinám; požadují např. možnost oddávat homosexuály. Papež také u příležitosti mše na Zelený čtvrtek ve vatikánské Svatopetrské katedrále upozornil, že takové snahy tolerovat nebude.

Podle papeže je úsilí části rakouského duchovenstva o to, aby byly vysvěcovány ženy na kněží či aby rozvedení lidé a protestanti mohli k svatému přijímání, pouze projevem zoufalství. Projev neposlušnosti vůči náboženským autoritám není vhodnou cestou pro obnovu církve, která „se nachází často v dramatické situaci“, podotkl Benedikt XVI.

Papež rovněž připomněl, že jeho předchůdce Jan Pavel II. zákaz vysvěcování žen na duchovní potvrdil jako součást Boží podstaty církve. Ta dlouhodobě argumentuje tím, že Ježíš Kristus měl za apoštoly pouze muže, což kritici ale označují pouze za zvyk poplatný společenským zvykům tehdejší doby.

Rakouskou inciativu podporuje až desetina tamních kněží

Hnutí zvané Iniciativa kněžích, které se ozvalo poprvé loni v červnu, má prý ve svých řadách 400 ze 4 000 katolických kněží v Rakousku. Bouřící se duchovní, kteří kritizují podle jejich názoru totalitní poměry v církevní hierarchii a kteří odsoudili také nesmlouvavý postoj Vatikánu k homosexuálům a k tomu, aby kněží mohli ženit, se setkali s vřelým ohlasem u rakouských obyvatel. Církev se ale k jejich iniciativě stavěla odmítavě.

Římskokatolická církev dlouhodobě čelí krizi důvěry zejména v západních zemích, kde je znatelný úbytek věřících. I rakouské katolické církvi uškodilo v roce 2010 odhalení, že v katolických institucích došlo k řadě případů sexuálního zneužívání mladistvých. Od té doby opustilo církev na 145 000 Rakušanů. Jasná většina z 8,5 milionu obyvatel země se však podle oficiálních statistik dále hlásí ke katolicismu.