V Americe vydražili městečko – za 900 tisíc dolarů

Buford – Nejmenší město USA – Buford ve státě Wyoming – bylo vydraženo. Do aukce ho nabídl jeho starosta a jediný obyvatel a zájem byl veliký. Čtyřhektarové městečko s několika domy nakonec za 900 tisíc dolarů získala dvojice nejmenovaných kupců z Vietnamu.

Don Sammons, starosta a dosavadní majitel městečka s vlastním směrovacím číslem se bude po 32 letech stěhovat. Do Bufordu, který se nachází nedaleko wyomingské metropole Cheyenne, se společně s manželkou přistěhovali v roce 1980, když chtěli změnit životní styl a rozhodli se pro poklidný venkovský život.

Sammonsova manželka však později zemřela a jeho dospělé děti se odstěhovaly. „Moje rodina je pryč. Stejně jako důvod, proč jsme sem přišli. A teď chci zjistit, jaká další dobrodružství mě čekají,“ poznamenal Sammons, který nyní chce své děti následovat, aby bydlel blíž k nim.

Buford není jediné malé městečko na americkém západě, které jde do dražby. Realitní kancelář prodává za 1,4 milionu dolarů také město Pray v Montaně. To však ve srovnání s Bufordem kypí životem - stále zde bydlí osm lidí.

Aukce městečka s benzínovou pumpou, obchodem, malým domem, školou a čtyřmi hektary půdy vyvolala mezi dražiteli nadšení. Přihlásili se zájemci ze 46 zemí. Vyvolávací cena ve výši 100 tisíc dolarů rychle padla a ta závěrečná se vyšplhala na 900 000. „Vlastnit nemovitost v USA vždy byl můj sen,“ uvedl v prohlášení vietnamský kupec, který si však přál zůstat v anonymitě.

Buford pamatuje i lepší časy. Město vzniklo v polovině 19. století kolem vojenské pevnosti, která sloužila pro zajištění bezpečnosti při stavbě železnice z východního na západní pobřeží USA. V době největšího rozkvětu žilo v Bufordu na 2 000 lidí. Když se však vojenská posádka později přestěhovala do nedalekého Laramie, začal Buford upadat a většina obyvatel ho opustila.

Americké město Buford vydraženo (zdroj: ČT24)
Vydáno pod