V Sýrii to na příměří nevypadá - armáda dál vraždí opozici

Damašek - Přestože mezinárodní společenství očekává, že nejpozději příští čtvrtek zavládne ve válkou zmítané Sýrii příměří, vládní vojska se dál pokouší zbavit opozice. Boje na třech předměstích metropole Damašku si podle opozičních zdrojů vyžádaly téměř 80 mrtvých. Dnes prý přišlo o život 24 vojáků a povstalců. Protivládní síly na dnešek svolaly manifestace na podporu vyzbrojení svých bojovníků. Tisíce lidí se sešly na řadě míst v zemi. Turecko kvůli velkému množství uprchlíků ze Sýrie varuje před mezinárodním problémem. Prohlásil to tamní ministr zahraničí po rozhovoru s generálním tajemníkem OSN. Země prý bude potřebovat od Spojených národů pomoc, pokud bude příliv utečenců pokračovat stejným tempem jako dosud.

Střetů v okolí Damašku přibývá a armáda se snaží vyčistit tamní oblast od oponentů vlády. Boje jsou hlášeny ze Sakby a Dumy a nedalekého předměstí Arbínu. Byli při nich zabiti tři vojáci.

V Sakbě byl vidět stoupající kouř z domů, které podle opozice zapálili vojáci. Vylidněné ulice Dumy střeží tanky a na střechách výškových budov hlídkují odstřelovači. Toto předměstí, vzdálené asi osm kilometrů od metropole, bylo ve čtvrtek dějištěm prudkých bojů. Pod kulometnou palbou bylo město Rastan ve střední Sýrii a armáda se bez úspěchu pokusila ve čtvrtek vjet do jeho ulic. Rastan má od ledna v rukou opozice.

Tisíce lidí vyšly do ulic mnoha syrských měst. Nejvíce jich bylo v Kámišlí v kurdské oblasti na severovýchodě, dále v provincii Dajr az-Zaur a v Idlibu. Do demonstrantů v Dumě, Hamá a Idlibu vojáci stříleli. Po poledních modlitbách lidé pochodovali také městy jižní provincie Dará a damašskými čtvrtěmi Kábún a Džabar. Na některých místech, například v přístavu Banijás, se vojáci snažili demonstracím zabránit a v době modliteb obklíčili mešity, z nichž průvody většinou v pátek vycházejí.

Do Turecka uprchly tisíce lidí

Boje, po kterých za posledních několik měsíců zůstalo podle údajů OSN na 9 000 mrtvých, vyhánějí civilní obyvatele ze země. Do sousedního Turecka ve středu uprchlo asi 2 300 lidí, což je doposud nejvíc za jediný den. Od začátku revolty území opustilo celkem 42 000 Syřanů.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek přiznal, že se situace v Sýrii spíše zhoršuje. „Města a vesnice se mění ve válečné zóny. Lidská práva syrského lidu jsou stále porušována a humanitární potřeby rostou,“ uvedl.

Ukončení bojů zatím v nedohlednu

Podle plánu zvláštního zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana má začít příměří platit nejpozději ve čtvrtek ráno a do úterka má vláda stáhnout jednotky z obydlených míst. Zprávy o neutuchajících bojích ale naději na úspěch tomuto plánu nedávají, i když s ním syrská vláda minulý týden souhlasila. Mluvčí americké diplomacie Mark Toner prohlásil, že nic nenasvědčuje tomu, že se vláda prezidenta Bašára Asada hodlá šestibodovému Annanovu plánu podřídit.