Maďarsko: Útočník zabil mečem čtyři členy své rodiny

Kulcs - Čtyřiadvacetiletý muž dnes v maďarském městečku Kulcs mečem zaútočil na členy své rodiny. Čtyři z nich zabil a další tři vážně zranil. Vraha po několikahodinovém pronásledování za vesnicí dopadla přivolaná protiteroristická jednotka. Útočník při incidentu utrpěl vážná zranění, není ale v ohrožení života. Podle serveru sme.sk masakru předcházela rodinná hádka.

Podle televize HírTV útočník řádil v domě, kde bydlelo sedm lidí a motivy jeho činu nejsou jasné. Tragédie se stala v rodině, která podnikala ve stavebnictví. Podle svědků nebyl při útoku z domu slyšet žádný hluk.

Příslušníci protiteroristické jednotky 24letého muže chytili v bažinaté oblasti nedaleko vesnice. V domě předtím mladíkovo řádění nepřežili prarodiče, otec a bratr, zároveň útočník zranil svoji matku a sestru. Pak se i s vražedným předmětem, jímž byl podle nepotvrzených zpráv meč, vydal ven. Na ulici poranil dalšího svého příbuzného. „Byl to takový tichý chlapec. Studoval, nepracoval nikde, nevím, co bych o něm řekl. Netuším, co se to s ním stalo,“ řekl jeden ze sousedů.

Matka zadrženého byla v kritickém stavu přepravena vrtulníkem do nemocnice v Budapešti. Ostatní ranění byli převezeni do okolních nemocnic. „Oběti měly na těle několik ran způsobených sečným předmětem, šlo o brutální útok, to je vše, co můžu říct,“ citovala dříve agentura Reuters policejního mluvčího. Mladý muž své příbuzné zřejmě napadl velkou mačetou, dodal mluvčí.

Případy napadení mečem jsou v Evropě spíše výjimečné. V dubnu 2005 napadl pětadvacetiletý muž pocházející ze Srí Lanky věřící v evangelickém kostele v německém Stuttgartu. Útok vedený samurajským mečem nepřežila jedna osoba a další tři utrpěly těžká zranění. Příčinou neštěstí byla zřejmě neopětovaná láska v kombinaci s psychickou chorobou.

V Česku byl útok mečem se smrtelnými následky zaznamenán v prosinci 2004. V bytě na Praze 8 se tehdy pohádali dva muži, načež jeden z nich strhl ze zdi meč, který tam visel pro ozdobu, a protivníka bodl do hrudníku. Zraněný muž vykrvácel ještě před příjezdem záchranné služby.