Němci budou zkoumat vliv pobytu ve vesmíru na člověka

Kolín nad Rýnem - U Kolína nad Rýnem roste unikátní zařízení pro výcvik kosmonautů. První podobné evropské centrum s názvem Envihab při německém středisku pro letectví a kosmonautiku má do budoucna sloužit ke zkoumání vlivu dlouhodobého pobytu ve vesmíru na tělo i psychiku člověka.

Komplikované fitness zařízení nepatří do lecjaké tělocvičny, ale rovnou do vesmírné lodi – byť zatím cvičné. „Otestujeme, zda není do budoucna lepší na vesmírné stanici nebo na cestě k Měsíci nebo Marsu s astronauty rotovat, aby kosti a svaly tolik neochabovaly,“ řekl Rupert Gerzer, vedoucí Institutu pro kosmické lékařství.

Teď musejí astronauti cvičit nejméně dvě hodiny denně. Centrifuga slibuje jen půl hodiny tréninku a navíc se zábavou. Vnitřní obrazovka promítá videa.

Vesmír - Ilustrační foto
Zdroj: Rex Features/Getty Images

Jako součást projektu Envihab budova částečně zapuštěná do země umožní jakýsi klecový chov lidí. Zkoušet se budou dopady dlouhodobého vesmírného pobytu na ducha i tělo. „Astronaut má po přistání problémy stát vzpřímeně. Tady na to máme trik, jak se to dá u astronautů zařídit. Astronaut nebo v našem případě dobrovolník se nasune sem, od poloviny těla se uzavře a dole se vytvoří podtlak. Má to podobný efekt, jako kdyby vstal,“ konstatoval Gerzer.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Projekt vyjde v přepočtu na tři čtvrtě miliardy korun. První experimenty by se tu měly rozběhnout už za rok. Vědci si od toho slibují větší nezávislost na Moskvě. Ta má nejbližší podobný modul, kde už loni proběhla fiktivní mise k rudé planetě – Mars 500.

Oproti Moskvě se v Kolíně chtějí víc soustředit na psychiku. Dobrovolníci už se vybírají. „V jedné části dokážeme u testovaných simulovat třeba izolaci v nadmořské výšce 3 až 5 tisíc metrů,“ poznamenal Gerzer. Při takzvaných lůžkových studiích leží pozorovaní i měsíce bez pohybu.

Vydáno pod