V nigerijské Kaduně zabily exploze desítky lidí

Kaduna - Exploze bomby nastražené v autě v nigerijském městě Kaduna si dnes vyžádala nejméně 38 lidských životů. Nová, zvýšená bilance zahrnuje i oběti, které zemřely v nemocnicích. Další lidé při výbuchu utrpěli těžká zranění. Policie celou oblast uzavřela a pátrá po atentátnících. Za podobnými útoky v zemi stojí převážně islamistická sekta Boko Haram. Letos už zabila 340 lidí. Místní úřady v poslední době varovaly před možnými útoky extremistů v období křesťanských velikonočních svátků. Dalších nejméně 22 lidí zemřelo na středovýchodě země během velikonočních vigilií v noci na dnešek, když se tam zřítil kostel. Za neštěstí podle všeho mohla bouře.

Exploze otřásla městem ráno v době, kdy věřící mířili do kostelů na velikonoční mši. BBC uvedla, že nastala v místě, kde jsou restaurace, hotel a kostel. Podle dřívějších informací je mezi mrtvými pravděpodobně řada žebráků, kteří se před kostelem shromažďovali, a také taxikářů, kteří tam měli své stanoviště.
   
Město Kaduna leží v části Nigérie, kudy vede dělící linie mezi převážně křesťanským jihem a muslimským severem. Krvavý útok v dnešním poselství k příležitosti Božího hodu velikonočního, nejdůležitějšího dne v křesťanském liturgickém kalendáři, odsoudil papež
Benedikt XVI.

Atentáty proti křesťanským svatostánkům v severní Nigérii provádí především islamistická sekta Boko Haram. Jen v letošním roce její bombové atentáty a ozbrojené útoky připravily o život přes 340 lidí. Její nejhorší teroristická akce si loni v nigerijské metropoli Abuji vyžádala životy 44 lidí.