Ruských špionů na Západě přibývá, ten to neřeší

Londýn - Bývalý český prezident Václav Havel doporučil ještě před svou smrtí novou knihu Edwarda Lucase varující před ruskými tajnými službami. Píše se v ní, že ruských špionů je na Západě víc než za studené války.

Britský spisovatel se může chlubit Havlovou podporou. Edward Lucas bubnuje na poplach před ruskými špiony, čímž si exprezidenta získal. „Poslal jsem mu úvod knihy, který nastiňuje obsah knihy. Opravdu jsem byl potěšený, když mi zaslal tento vzkaz,“ prohlásil Lucas.

Špiona na první pohled rozhodně nepoznáte

Na Kremlu Lucas nenechává nit suchou. Ruských špionů podle něj přibývá, a to i v Česku. Špioni mluví cizími řečmi jako rodilí mluvčí, jsou nenápadní, ale také arogantní a zkorumpovaní. „Jsme velmi zranitelní vůči těmto kombinovaným technikám, kdy se Rusové chovají jako podnikatelé, pak jako špioni nebo jako gangsteři,“ řekl Lucas.  

Václav Havel - přísaha československého prezidenta
Zdroj: ČT24

Lidé na Západě jsou podle něj důvěřiví. Ruska se nebojí tak, jak se předtím báli Sovětského svazu. Podle průzkumu většina Britů vnímá Rusy neutrálně nebo je nechávají úplně chladnými. „Víc lidí teď spíš zajímá, zda tu jsou čínští špioni,“ prohlásila jedna z obyvatelek Londýna. „Nebojím se ruských špionů,“ podotkl další z dotázaných.

Edward Lucas, britský spisovatel a novinář týdeníku The Economist:

„Uplatňovali přísné tresty pro ty, co je prozradí. Ale vzhledem k tomu, že je Rusko důležitý obchodní partner, panuje tu velký zájem ho ničím nenaštvat.“

Západ má vůči agentům laxní přístup

I když případů odhalených ruských špionů přibývá, Západ to podle něj neřeší. Sám autor z Ruska obavy nemá - nanejvýš ze žalob, které podle něj stojí hodně peněz, když se o Putinových přátelích napíše něco špatného.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)