Springfield ze Simpsonů je v Oregonu

Los Angeles – Po celých 23 let vysílání amerického seriálu Simpsonovi bylo záhadou, kde vlastně leží město Springfield, ve kterém postavičky žijí. Ve Spojených státech je měst takového jména totiž hned několik a každé z nich si nárokovalo, že je skutečným domovem žluté rodinky. Tvůrce animovaného seriálu Matt Groening teď ale v rozhovoru pro časopis Smithsonian Magazine prozradil, že ten pravý Simpsonovic Springfield leží v Oregonu.

I když seriálový Springfield není rozhodně idylickým městem pro život - škola se rozpadá, na skládce věčně něco hoří a starosta je beznadějně zkorumpovaný - mnoho amerických měst se hrdě hlásilo k tomu, že právě ona jsou tím pravým Springfieldem. Teď v tom ale Matt Groening udělal jasno. 

Právě Groening v Oregonu vyrůstal, volba města v tomto státě tak byla celkem logická. Jenže i když tvůrce po letech kápl božskou, nemusí to být tak úplně pravda, už v minulosti si totiž opakovaně vymýšlel lživé historky o tom, kde „skutečný“ Springfield leží.

V rozhovoru pro časopis Groening uvedl, že Springfield je jedním z nejběžnějších jmen pro města v USA. „V očekávání úspěchu (Simpsonových) jsem si říkal: 'Tohle bude skvělé, každý si bude myslet, že to je jeho Springfield.' A taky že ano,“ řekl.   

Oregonský Springfield si byl svým postem jistý odjakživa. „Věděli jsme to,“ prohlásil mluvčí města Niel Laudati v reakci na potvrzení, že právě tohle město je to pravé. Obec už dříve zařadila Simpsonovi mezi místní památky, v muzeum mají dokonce pohovku, který připomíná tu seriálovou.

Vydáno pod