Severokorejská „Jasná hvězda“ dnes nevyjde… možná zítra

Tokio/Pchjongjang - Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám dnes Pchjongjang svou raketu se satelitem do vesmíru nevypustí. „Počasí je špatné, navíc už vypršel čas, který byl k vyslání rakety pro dnešní den stanoven,“ citovala agentura Kjódo nejmenovaný vládní zdroj. KLDR sdělila mezinárodním leteckým, námořním a telekomunikačním úřadům, že raketa, jež má vynést na oběžnou dráhu družici, odstartuje mezi 12. a 16. dubnem.

Japonsko je ve stavu nejvyšší pohotovosti a doufá, že severokorejský režim na poslední chvíli start své balistické rakety odvolá. Prohlásil to dnes v Tokiu předseda japonské vlády Jošihiko Noda. Reagoval tak na informace expertů, že v noci na dnešek SELČ se otevřelo „startovací okno“ příznivé pro vypuštění kontroverzní rakety z KLDR do vesmíru. Podmínky vhodné ke startu nastaly v sedm hodin ráno tokijského času, tedy o půlnoci SELČ. „Doufáme, že v posledním okamžiku projeví zdrženlivost,“ řekl Noda na adresu severokorejského režimu. „Jsme ale připraveni na jakýkoli vývoj,“ dodal premiér.

Japonský premiér Jošihiko Noda
Zdroj: ČT24

Raketa Unha-3 má odstartovat ze základny na severozápadě KLDR. Její první stupeň má dopadnout do Žlutého moře západně od Korejského poloostrova, druhý stupeň pak východně od Filipín. V případě krizové situace, kdy by hrozilo nebezpečí dopadu rakety nebo jejích zbytků na území Japonska nebo Jižní Koreje, jsou oba státy připraveny aparát sestřelit.

Japonská armáda v centru Tokia umístila baterii protiraket země-vzduch Patriot, která má chránit metropoli. Další baterie je přichystána na ostrově Okinawa. Ve Východočínském moři hlídkují japonské křižníky s protiraketovým systémem Aegis.

Ostrov Išigaki ležící jižně od Okinawy se nachází přesně pod předpokládanou trajektorií severokorejské rakety. Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby bezprostředně po startu rakety nevycházeli z domů kvůli možnému pádu úlomků. Sportovní akce byly zrušeny či odloženy.

Filipínské úřady nařídily leteckým společnostem, aby se vyhnuly koridoru souběžnému s drahou korejské rakety. Doporučení se týká asi dvaceti leteckých společností, které trasy nad Filipínami využívají. Moře, kam mají podle předpokladů dopadnout zbytky druhého stupně rakety, mají všechny lodě opustit. Prostor dnes začala střežit filipínská pobřežní hlídka.

Severní Korea opakovaně prohlašuje, že raketa Unha-3 bude vypuštěna s mírovými účely a jejím jediným úkolem bude vynést na orbitu komunikační družici Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda-3). Ta má na Zemi posílat informace o úrodě, lesním bohatství, přírodních zdrojích a počasí v KLDR. Na důkaz své „otevřenosti“ severokorejský komunistický režim pozval do vesmírného střediska Tongčchangri údajně až 200 zahraničních novinářů a v metropoli Pchjongjangu instaloval v tiskovém středisku velkou obrazovku, kde mohou další reportéři start sledovat. V pondělí Pchjongjang oznámil, že veškeré přípravy ke startu rakety byly dokončeny a že nosič je již na rampě na základně, která se nachází v provincii Pchjongan pukto na poloostrově Čcholsan asi 50 kilometrů od čínské hranice.

Pchjongjang oznámil, že aparát odstartuje mezi 12. a 16. dubnem, a to v intervalu mezi sedmou hodinou ranní a dvanáctou hodinou polední místního času. Právě v této době musí raketa odstartovat, aby mohla splnit svou „civilní“ misi na oběžné dráze. Japonská vláda zřídila krizový štáb, který má vývoj v KLDR sledovat. Experti byli soustředěni do zvláštního kabinetu předsedy vlády, aby shromažďovali a analyzovali data o chystaném startu.

Kim se stal šéfem ústřední vojenské komise strany

V době, kdy se KLDR připravuje ke startu rakety, byl mladý vůdce Kim Čong-un na stranickém sjezdu jmenován do nejvyšší vojenské funkce, a shromáždil tak kolekci všech titulů, jež podle severokorejských tradic přísluší vládnoucí rodině. Kim stanul v čele všemocné ústřední vojenské komise vládnoucí Korejské strany práce. Ve středu byl rovněž jmenován „prvním tajemníkem“ strany poté, co byl jeho otec Kim Čong-il prohlášen „věčným“ generálním tajemníkem.

Vnuk zakladatele KLDR Kim Čong-un byl dosud místopředsedou vojenské komise, čtyřhvězdičkovým generálem a vrchním velitelem armády, která má 1,2 milionu mužů.

Pohřební vůz s obřím portrétem Kim Čong-ila
Zdroj: ČTK/AP/KRT přes APTN

Kim Čong-il v závěti vybídl k vývoji jaderných zbraní

Zesnulý severokorejský vůdce Kim Čong-il prý ve své závěti vybídl národ, aby pokračoval ve vývoji zbraní hromadného ničení. Uvedl to severokorejský uprchlík I Jun-kol, jemuž se údajně text dostal do rukou. „Mějte na paměti, že pokračující vývoj jaderných a biochemických zbraní a raket dlouhého doletu je cestou k udržení míru na Korejském poloostrově. Musíte se mít stále na pozoru,“ napsal prý Kim v poslední vůli, z níž citoval japonský bulvární týdeník Šukan bunšun.

„Musíme vyhrát psychologickou válku se Spojenými státy. Když budeme odhodlaně vystupovat jako legitimní jaderná mocnost, oslabíme americký vliv na Korejském poloostrově a umožníme zrušení mezinárodních sankcí, čímž připravíme podmínky pro ekonomický rozvoj,“ vyzval Kim.

I Jun-kol, který stojí v čele uznávaného jihokorejského ústavu NKSIS (Centrum strategických informací o KLDR), sdělil, že závěť získal od „osoby velmi blízké jistému vrcholnému severokorejskému činiteli“. Čtyřiačtyřicetiletý I Jun-kol vystudoval v KLDR elitní školu zaměřenou na společenské vědy. V roce 2001 ze země uprchl, v roce 2005 se usadil v Jižní Koreji. Ve své vlasti pracoval ve státní organizaci pověřené „podporou zdraví a dlouhověkosti“ zakladatele KLDR Kim Ir-sena a jeho syna Kim Čong-ila, který zemřel loni v prosinci.