Zastřelení černocha dostalo Zimmermana nakonec před soud

Miami (USA) - Americký domovní hlídač George Zimmerman dnes před soudem vyslechl obvinění z vraždy sedmnáctiletého Trayvona Martina, kterého v únoru údajně v sebeobraně zastřelil ve floridském městě Sanfordu. Případ, který ostře sleduje nejširší americká veřejnost, může významně ovlivnit diskuse v USA o hranicích přípustné sebeobrany. Má navíc rasový podtext. Při dnešním stání u soudu Zimmermanův právník nepožádal o propuštění svého klienta na kauci, protože prý nechtěl bouřit emoce spojené s případem. Formální stání se bude konat 29. května.

Ke střelbě došlo 26. února, když Zimmerman jako člen sousedské hlídky zaútočil na neozbrojeného teenagera černé pleti, s nímž se údajně popral. Policisté odmítli střelce zadržet s odůvodněním, že místní zákony netrestají použití střelné zbraně v sebeobraně. Původně lokální kauza postupně upoutala pozornost amerických médií a zaujala nakonec i Bílý dům. „Kdybych měl syna, vypadal by jako Trayvon,“ komentoval nedávno střelbu v Sanfordu prezident Barack Obama.

Krátce po zabití černošského mladíka Zimmerman zmizel a se svými obhájci přerušil jakýkoli kontakt. Advokáti vyjádřili obavu o jeho fyzické a psychické zdraví. Podle floridské státní zástupkyně se ale Zimmerman policii sám přihlásil a je ve vazbě. Byl obviněn z vraždy druhého stupně, což v americkém právním systému označuje případy, kdy ke smrti člověka došlo během sporu či konfliktu, ale vražda nebyla předem plánována. Místo, kde je Zimmerman vězněn, policie z bezpečnostních důvodů tají.

Případ v USA vyvolal řadu veřejných protestů a demonstrací obhájců lidských práv, kteří Martina označují za oběť rasového útoku. Zimmermanovi blízcí ale tvrdí, že není žádný rasista, jak o něm tvrdí novináři. S Martinem se údajně dostal do konfliktu a obával se o svou bezpečnost.

George Zimmerman byl obviněn z vraždy (zdroj: ČT24)

„Dnes jsme podali žalobu, která obviňuje Georga Zimmermana z vraždy druhého stupně,“ prohlásila floridská státní zástupkyně Angela Coreyová. Na tento výrok čekali Trayvonovi rodiče dlouhých 45 dní. „Nechtěli jsme nic míň a nic víc. Jen jsme požadovali jeho zatčení. A já děkuji – děkuji Bohu, děkuju Ježíši,“ prohlásila mladíkova matka Sybrina Fultonová. Zatčením Zimmermana ale příběh prozatím nekončí. Vrah se podle svých slov necítí být vinen a jeho nový právník bude soud žádat o jeho propuštění.