Súdán svrhl na svého jižního souseda pětici bomb

Chartúm/Juba - Súdán dnes bombardoval správní středisko jihosúdánského státu Jednota v hraniční oblasti s bohatými nalezišti ropy. Oznámil to náměstek jihosúdánského ministra informací. Jde o první letecký útok na významnou lokalitu nového státu. Boje na pomezí obou států probíhají už čtrnáct dní. Experti se obávají, že přerostou v ozbrojený konflikt. Súdánský prezident dnes konstatoval, že si jeho jižní soused zvolil cestu války.

Letadla ve městě Bentiu podle náměstka ministra informací svrhla pět bomb. Cílem útoku byl zřejmě most, který město vzdálené asi 60 kilometrů od hranice se Súdánem spojuje se silnicí vedoucí na sever. Podle dosavadních zpráv nikdo nebyl zraněn.

Jižní Súdán se od Súdánu odtrhl loni v červenci, mezi zeměmi ale přetrvává napětí. Oba noví sousedé se nedokázali dohodnout na rozdělení příjmů z ropy ani na přesném vymezení hranice.

Hrozba vypuknutí ozbrojeného konfliktu mezi nimi vzrostla především v posledních dnech, kdy se vojenské jednotky obou států opakovaně střetly v hraniční oblasti u ropného pole Heglig. Z něj získává skoro polovinu denní produkce ropy Súdán, Jižní Súdán si ho však nárokuje.

Následky bojů v Jižním Súdánu
Zdroj: ČT24

Jihosúdánský prezident Salva Kiir dnes řekl, že Juba své jednotky ze sporné hraniční oblasti nestáhne. Její vojska prý naopak vstoupí na další sporné území Abyei, které nyní okupuje Súdán, pokud OSN Chartúm nevyzve, aby z něj jeho síly odešly. Súdánský prezident Umar Bašír poté Jižní Súdán obvinil, že si zvolil cestu války.

Cestu k odtržení Jižního Súdánu otevřela mírová dohoda z roku 2005 mezi muslimským severem a převážně křesťanským jihem Súdánu, které proti sobě v minulém století vedly desítky let občanskou válku. Ropný region Abyei je další spornou oblastí, o jejímž osudu obě země zatím nerozhodly. Hraniční region měl o sebeurčení rozhodnout v referendu, to se však nekonalo. Heglig a oblast Abyei jsou od sebe vzdálené asi sto kilometrů.